Рукодільниця з Боратинської ОТГ створює унікальні картини з цвяхів і ниток

05 Січня 2020, 10:36
Ірина Водик 6592
Ірина Водик

Жителька села Промінь Луцького району Ірина Водик займається рукоділлям та створює унікальні картини у стилі «стрінг-арт» («ниткова графіка»). Вже близько 2,5 років Ірина майструє справжні шедеври із цвяхів та ниток.

Про це пише Ольга Цуз на сайті Боратинської громади.

Нитки, цвяхи та дерев’яна дощечка – здавалося б як із усього цього можна зробити витвір мистецтва. Рукодільниця стверджує, що дуже легко, треба лише прикласти трішки зусиль і терпіння.


«Стрінг-арт» – це вид мистецтва, який з’явився ще чверть століття тому в Англії. Місцеві ткалі за допомогою ниток та цвяхів, які були набиті на дощечку, створювали декоративні панно і прикрашали стіни будинків. Наприкінці ХІХ століття цей вид рукоділля удосконалила англійська дослідниця та математик Мері Еверест Буль. За допомогою цієї техніки вона викладала дітям геометрію.

Вчителька Ірина Водик розповіла, що почала займатися таким незвичним мистецтвом зовсім випадково.

«Вперше взяла до рук цвяхи та нитки, коли переїхала у новий будинок. Вирішила сама зайнятися дизайном, хотіла, аби це було щось незвичайне та нове. Почала пошуки в інтернеті, натрапила на цю доволі цікаву техніку і вирішила спробувати. Так з’явилася моя перша картина – карта світу», – пояснила Ірина.



У мистецькому арсеналі рукодільниці кілька десятків робіт. Майстриня виготовляє картини різних форматів – від ниткових мініатюр до настінних композицій, багато експериментує із кольором і тематикою.

«Картину, яку я сьогодні роблю за кілька годин – спочатку виготовляла два-три дні. Загалом процес створення таких виробів доволі непростий: спочатку потрібно підготувати дерев’яну основу, набити цвяхи у певній послідовності та обов’язково на однаковій висоті. Далі починається найбільш творчий процес – намотування ниток від одного гвіздка до іншого. За рахунок того, що нитки нашаровуються одна на одну, сплітаючись у візерунки, зображення виходить об’ємним та дуже ефектним», – розповіла Ірина Водик.

За словами майстрині, що мистецтво виготовлення візерунків за допомогою цвяхів і ниток набирає широкої популярності у світі. Однак, в Україні лише кілька майстрів професійно займаються такою технікою. Вона – одна з небагатьох у Луцьку та на Волині, хто створює картини у техніці «ниткова графіка». Більше того, дівчина проводить майстер-класи, де залюбки ділиться секретами створення декоративних малюнків.




«До мене на заняття приходять діти, дорослі і навіть цілі родини. Процес створення ниткових картин дуже захоплюючий, до того ж корисний. Для дітей – це чудова нагода потренувати дрібну моторику і просторову уяву. А для дорослих – можливість поринути в абсолютний релакс та навчитися володіти своїми емоціями», – ділиться Ірина Водик.

Окрім ниткової графіки, Ірина опанувала ще декілька видів декоративного мистецтва. Сьогодні дівчина має власну арт-майстерню, де займається малюванням та розписом, створює екібани, картини з піску, виготовляє іграшки з гіпсу, вироби у техніці декупаж, робить аквагрим і мехенді, практикує заняття з арт-терапії.


Незважаючи на шалений ритм життя та подекуди складну і специфічну роботу з дітьми, Ірина зізнається, що по-справжньому щаслива.

«Вважаю, що мені вдалося зробити надважливе – визначитися із справою усього мого життя. Пам’ятаю як почула одну фразу: «Виберіть собі роботу до душі і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті», тепер я знаю точно, що це діє», – наголосила рукодільниця.



 

Читайте також: На Волі презентували виставку малюнків «Казкові історії»

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39