За копійчаний борг водоканалу можуть стягнути тисячу гривень

07 Жовтня 2015, 11:07
3523

«Луцькводоканал» попереджує, що з 1 вересня змінилися ставки судового збору – якщо споживач боргує підприємству за послуги водопостачання та водовідведення, то через суд боржнику доведеться відшкодувати крім суми боргу ще й судовий збір, розмір якого збільшився в 5 разів і сягає 1218 гривень.

«У випадку невиконання споживачами своїх зобов’язань з оплати за послуги з водопостачання та водовідведення, КП «Луцькводоканал» звертається до суду з метою подальшого примусового стягнення суми боргу, – коментує начальник юридичного відділу водоканалу Анна Мисюк. – Чинне законодавство передбачає, що під час задоволення позову чи видачі судового наказу, суд щоразу вирішує питання про стягнення з боржника на користь водоканалу окрім основної заборгованості (незалежно від її суми), судові витрати, які були сплачені позивачем під час звернення до суду. З 1 вересня ставка судового збору зросла в 5 разів». 

Як зазначають у прес-службі «Луцькводоканалу», якщо людина заборгувала за послуги, скажімо, 100 або 200 гривень, у разі задоволення судового позову чи видачі судового наказу, боржнику доведеться заплатити водоканалу разом із судовим збором приблизно 1500 гривень. (у разі позовного провадження).

Окрім того, під час примусового виконання рішення суду чи судового наказу органами державної виконавчої служби, на боржника у відповідності до Закону України «Про виконавче провадження», покладається обов’язок сплатити виконавчий збір в розмірі 10% від суми позову».

До слова, протягом 9 місяців водоканал подав до Луцького міськрайонного суду 452 заяви про видачу судових наказів щодо боржників загалом на 1 мільйон 850 тисяч гривень. З них, станом на 1 жовтня, вже розглянуто і передано до виконавчої служби 290 судових наказів на понад 1 млн. гривень. Таким чином, сума загального боргу перед Водоканалом при зверненні в суд автоматично зросте для боржника на 1218 гривень при позовному  провадженні, або на 609 гривень при наказному провадженні. Крім того, за несвоєчасну оплату та нарощення боргів, неплатникам крім матеріального аспекту доведеться відчути на собі ще й побутові негаразди (водоканал залишає за собою право обмеження абонента в послугах водопостачання та водовідведення).

«Укотре звертаємося  до лучан з проханням вчасно розраховуватись за отримані послуги, – закликають водники. – Знайте, якщо Ви отримали попередження від працівників водоканалу і проігнорували його, ваша справа невдовзі буде в суді! І тоді Вам доведеться заплатити в декілька раз більше. У разі скрутного фінансового становища, радимо укласти договір реструктуризації. Не зволікайте! Ми завжди готові до діалогу».

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром