НКРЕКП підняла питання тарифів для операторів ГРМ

27 Грудня 2019, 13:11
1247

Асоціація газового ринку вітає початок конструктивного підходу НКРЕКП до тарифів газорозподільних компаній.

На засіданні 24 грудня Регулятор затвердив нові тарифи, які мали би вирішити дві головні проблеми газорозподільної галузі:

  • по-перше, встановити адекватний рівень оплати праці для персоналу газорозподільних компаній. При діючих тарифах на розподіл рівень зарплати газовика на третину менше від офіційної середньої зарплати в Україні та вдвічі нижче від середніх зарплат в енергетиці. Через низькі зарплати галузь щорічно втрачає близько 10% кваліфікованого персоналу. Затверджені рівні тарифів дозволять частково зупинити відтік кадрів, розпочати поетапне підвищення рівня оплати праці та пригальмувати безповоротні наслідки для газорозподільної галузі.
  • по-друге, усунути причини виникнення боргів по всьому ланцюжку доставки газу до споживачів. Такі борги постійно зростають через хронічну збитковість діючих тарифів, які не дозволяють розраховуватись за технологічний газ.

 

Фінансові результати операторів ГРМ

 

2016

2017

2018

2019 (П)

Дохід (без ПДВ)

12,3

11,9

11,3

9,8

Витрати

12,5

13,8

17,7

17,9

Прибуток/Збиток

-0.2

-1,9

-6,4

-8,1

 

Прийняті тарифи для операторів ГРМ сповільнять нарощення боргів за технологічний газ перед новоствореним Оператором ГТС. Однак їх рівень не дозволяє вирішити проблему і забезпечити газорозподільні підприємства достатнім фінансовим ресурсом для придбання технологічного газу на конкурентному оптовому ринку, а тому дані тарифи потребують подальшого вдосконалення. Поетапне підняття та самі рівні тарифу не здатні вирішити питання попередньо накопичених боргів перед АТ «Укртрансгаз», сума яких за час дії збиткових тарифів досягла 25 мільярдів гривень.

Хочемо наголосити на тому, що найближчим часом Регулятор отримає надповноваження, про що було наголосив його Голова на засіданні під час розгляду питання щодо перегляду тарифів. Вказане свідчить про повну підтримку всієї вертикалі влади реальної незалежності Регулятора від політичного впливу, що є запорукою неупередженого ставлення до регулювання природних монополій, зокрема, операторів ГРМ, які відверто потерпали від політично вмотивованої тарифної дискримінації.


 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром