У Луцьку планують облікувати 10 нововиявлених пам'яток

26 Грудня 2019, 15:40
1952

У 2020 році у Луцьку планують облікувати 10 нововиявлених пам'яток

Про це під час пресконференції розповів начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури міської ради Олександр Котис. Про це інформує відділ інформаційної роботи міської ради.

За його словами, у найближчі два місяці хочуть зробити самостійний відділ і вивести його зі складу департаменту культури. Також важливим моментом для нормальної роботи є погодження відділу у Міністерстві культури, молоді та спорту України.

Олександр Котис зауважив, що часто у своїй роботі вони обмежені законодавчим полем. За його словами, є поділ пам'яток на загальнонаціональні та місцеві й це часто викликає проблеми. Зокрема, місцевий відділ не впливає на проведення будь-яких робіт у пам'ятці національного значення. Однак, такі реалії чинного законодавства.

Також Олександр Котис зауважив, що у планах на 2020 рік провести облікування десяти нововиявлених пам'яток. Це тривалий процес. Як приклад він навів приміщення колишньої школи № 8 чи будівля, де знаходиться магазин «Мисливець». За його словами, це будівлі радянського модернізму, які мають певну цінність.

Він наголосив, що нині у Луцьку є 120 пам'яток, а це досить таки мало.

Триватиме робота й з власниками чи орендарями таких будівель щодо підписання ними охоронних договорів.

У планах Олександра Котиса у наступному році розпочати реалізацію міської програми збереження історичних дверей. За його словами, у міськеому бюджеті на 2020 рік на ці цілі передбачили 200 тисяч гривень. За них реально зробити 3-4 дверей.

У планах Олександра Котиса збереження й більш дрібних пам'яток, зокрема, це цікавих автентичних бордюрів, люків, ручок, ліпнин тощо. За його словами, це невеликі об'єкти, але вони теж становлять історичну цінність та несуть свою неповторність.

Олександр Котис зауважив, що планів дуже багато і сподівається їх втілити у життя, аби зберегти історичні пам'ятки нашого Луцька.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром