Різдво разом з усім світом: у соборі Святої Трійці провели святкове богослужіння

25 Грудня 2019, 18:10
Цьогоріч у Православної церкви України особливе, подвійне Різдво. 2391
Цьогоріч у Православної церкви України особливе, подвійне Різдво.

Цьогоріч у Православної церкви України особливе, подвійне Різдво. Віряни можуть відзначати Народження Христа як 25 грудня, так і 7 січня.

Тож 25 грудня у Кафедральному соборі Святої Трійці ПЦУ у Луцьку вперше відбулося різдвяне богослужіння, що завершує піст і розпочинає святкування приходу Сина Божого.

«От побачите, ми прийдемо до того, що буде одна віра й одна валюта», – впевнено сказала жінка поважного віку, що стояла на криласі, поки митрополит Михаїл в оточенні десятка священників заходив до вівтаря.

Тема дати святкування Різдва в Україні завжди викликала суперечки. Українські християни східного обряду помилково вважають 25 грудня так званим «католицьким Різдвом», хоча Різдво за новоюліанським календарем святкують не лише римо-католики та протестанти, а й більшість православних церков світу. А 7 січня не  «православне Різдво», а всього лиш традиція святкувати за григоріанським календарем.



«Гляньте, скільки людей прийшло! Добре, що хоч щось змінюється в кращу сторону», – впівголоса сказала одна з прихожанок, оглядаючи море людських облич, що заповнило весь простір собору. Справді, незважаючи на звичку українців відзначати Різдво 7 січня, велика кількість лучан підтримала ініціативу радіти Народженню Сина Божого разом з усім світом.

Урочисте єднання такої великої кількості вірян найочевидніше виявлялося під час молитви. «Отче наш» та «Вірую» люди не просто підспівували хору, а під диригуванням диякона співали всі разом. А ще додайте сюди чудову храмову акустику.

1

Після благословіння владики так само потужно пролунало «Боже, великий єдиний» і митрополит звернувся до людей.

«Ми сьогодні вперше розпочинаємо святкувати Різдво Христове як справжні європейці, з усією європейською спільнотою. Ми розпочали святкування з великої урочистої божественної літургії, в якій ми прославляємо народження Богомладенця. Радість від народження Христа є радістю духовною в першу чергу. І сьогодні ми єдиними устами і єдиним серцем радіємо разом з усією європейською спільнотою. Я вдячний вам усім, що ви сьогодні прийшли, як справжні європейці, як справжні українці. Змогли відкинути все старе, облудле, московське, разом з усіма московськими традиціями, і світськими, і релігійними. Змогли відкинути радянські пережитки і упередження», – зазначив Михаїл.


1

Митрополит Михаїл очолив богослужіння, але в літургії взяв участь також гість – єпископ Херсонський і Каховський Борис (Харко). За словами владики Михаїла, він якраз у цей час був у Львові, приймав заліки у своїх студентів, і погодився навідатися до Луцька. Владика Борис коротко привітав присутніх з Різдвом Христовим.

На завершення митрополит зазначив, що найкраща проповідь – це коляда. Разом з іншими священниками він узявся заспівувати різні колядки, а прихожани у свою чергу їх підхоплювали. Колядки ніби додали останній штрих до святкового настрою людей, бо більшість присутніх, які до цього зосереджено слідкували за літургією, почали усміхатися і підспівувати.

Вже після богослужіння одна з прихожанок  ніби підсумувала всю цю ситуацію з різними датами Різдва.

«Різдво – це чудове свято, просто для нас незвично святкувати його 25 грудня. Але, я думаю, це лише питання часу. Бо ми повинні бути солідарні з усім світом, а не бути позаду», – сказала вона.


1


1



Читайте також: Пастерка у Луцькому костелі: як католики святкують Різдво

Коментарі
26 Грудня 2019, 21:05
Невже не зрозуміло, що і Ватикан і Москва будуть раді українській зрадливості! <br/>Бо закликають нас позбутися найдавніших духовних колядних коренів народу. <br/>Тих, які славлять Творця Всесвіту! <br/>То чому не розуміємо, що таким чином відкидаємо Бога? <br/>Усе про Колядний цикл тут - https://vremya.eu/stati/obschestvo/koljada-ta-r-zdvo-sakralna-osnova-pravos.html
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром