У Луцьку юні журналісти разом з професіоналами взяли участь в тренінгу з медіаграмотності

25 Грудня 2019, 17:17
У Луцьку юні журналісти разом з професіоналами взяли участь в тренінгу з медіаграмотності 4482
У Луцьку юні журналісти разом з професіоналами взяли участь в тренінгу з медіаграмотності

Форуми і воркшопи, майстер-класи і тренінги – можливостей для навчання молодих спеціалістів в Луцьку сьогодні безліч. Особливо це стосується професії журналіста, яка направду є однією з найвідповідальніших в сучасному інформаційно насиченому соціумі. Аби йти в ногу з часом, 21 грудня волинські медійники взяли участь у тренінгу на тему «Медіаграмотність як необхідна компетенція та захист від інформаційних впливів». Разом з професіоналами на заході побували вихованці гуртка «Юний журналіст» Палацу учнівської молоді Анна Пасека і Роман Миронюк.

Анна і Роман поділилися враженнями про навчання на тренінгу у своєму першому інтерв’ю.

– Як ви, школярі, потрапили на цей тренінг з медіаграмотності?

Роман: Ініціаторкою заходу була керівниця мережі гіперлокальних сайтів Район.in.ua Наталія Пахайчук. Саме вона і запросила на захід нас, вихованців гуртка «Юний журналіст». Я відвідую цей гурток у Палаці учнівської молоді перший рік. Чому я прийшов на тренінг? На мою думку, у ХХІ столітті бути медіаграмотним не тільки круто, а й важливо. Як тільки я почув про таку пропозицію від керівниці гуртка Марії Пилипчук, одразу погодився.

Анна: Я теж займаюся в гуртку кілька місяців, але вже багато встигла зробити: взяла участь у Всеукраїнському конкурсі творчих робіт «Я журналіст», почала писати свої перші публікації. Ми не лише працюємо на заняттях гуртка в палаці, а й постійно використовуємо можливості долучитися до різних заходів, про які нам розповідає наша керівниця. Мені дуже сподобалася ідея взяти участь в такому тренінгу. Особливо, коли дізналася, що інші гуртківці Дар’я Павленко і Тарас Лобацький вже навіть побували на форумі журналістів West Media Forum.

Читайте також«Форум – це нове для мене»,  – West Media Forum очима наймолодшого учасника Тараса Лобацького

– Хто був спікером заходу на таку актуальну тему? Кого зацікавив тренінг?

Роман: Навчання проводила Олена Самойленко, медіатренерка Інституту демократії імені Пилипа Орлика. На навчання зібралося 22 учасники. В основному це були молоді журналісти, але участь взяли і досвідчені медійники.

Анна: Звичайно, ми трохи переймалися, що ми початківці. Але захід був настільки цікавий і корисний, що ми із задоволенням пропрацювали цілу програму. Час пролетів для нас непомітно!

– Дійсно, програма тренінгу була дуже насиченою. Що вам запам’яталося найбільше?

Анна: До цього тренінгу я навіть не уявляла собі, наскільки важлива сьогодні медіаграмотність! Спікерка розповіла нам про розповсюджені проблеми медіа: невідповідна освіта, запозичений контент, «паркет», «джинса», маніпуляція… З ними ми стикаємося практично кожного день в новинах, в ЗМІ. Нам розповіли про те, як саме проявляється маніпуляція, наприклад, через клікбейти та емоційні заголовки. Пояснили, як вберегтись від впливу маніпуляції. Це була доречна інформація, бо я зрозуміла, що піддавалась їй досить часто. І надалі буду обачнішою.

Роман: Завдяки навчанню і дізнався, що таке «джинса», «клікбейт», «діпфлейкс» та інше. У наші дні дуже поширеними є фейки. Прослухавши лекцію, тепер розумію, як їх можна розпізнавати. Ми також розглянули проблеми і «стандартні хвороби» українських медіа та багато іншого

.

– Які головні висновки про майбутню професію ви для себе зробили після цього тренінгу?

Анна: Для мене дещо із цього тренінгу було новинкою, щось мене здивувало, а щось дуже порадувало. Головне – тренінг дав мені багато інформації, яка в подальшому допоможе аналізувати та оцінювати певні питання, впізнавати пропаганду і порівнювати факти. Ще я зрозуміла, як важливо в успішному медіа дотримуватись стандартів журналістики. Це один із найголовніших факторів, що справді формує медіаграмотність людини і завойовує увагу аудиторії. Якщо в майбутньому я буду займатись у сфері журналістики, це мені дуже допоможе.

Роман: Особисто для мене на тренінгу було все корисним, адже я тільки новачок у журналістиці, тому всі поради і знання буду використовувати у подальшому.

– Як проходило навчання і яка панувала атмосфера? З ким із волинських журналістів пощастило познайомитися?

Роман: Вивчені матеріали ми могли одразу застосувати, виконуючи різноманітні цікаві практичні завдання. У команді, в якій я працював, була прекрасна журналістка Анна Карпюк-Манюхіна, з якою ми подружилися. Ми з Анею мали нагоду познайомитися з Наталією Пахайчук і Анною Єкименко-Поліщук. На заході панувала дружна і затишна атмосфера. Це мені дуже сподобалося! Цей тренінг для мене був дуже корисним. Я щасливий, що мав змогу побувати на ньому.

Анна: З цього тренінгу я отримала незабутні враження та корисні знання. І дуже рада, що побувала на такому крутому заході.

Марія ПИЛИПЧУК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром