Депутати Луцькради затвердили бюджет на 2020 рік

25 Грудня 2019, 14:02
1915

На сесії Луцької міської ради ухвалили головний фінансовий документ на 2020 рік.

Формування проекту бюджету міста на наступний рік проводили з урахуванням основних макропоказників соціально-економічного розвитку держави та міста, наявної бази оподаткування та з дотриманням норм чинного бюджетного законодавства. Деякі зміни пов’язані із приєднанням Прилуцького старостинського округу, повідомляють на сайті міської ради. 

Обсяг доходів проєкту бюджету громади на 2020 рік обраховали в сумі 2,2 мільярди гривень, в тому числі загальний фонд – 1,7 мільярда гривень, офіційні трансферти – 408,5  мільйона гривень, спеціальний фонд – 76,9 мільйона гривень, з них бюджет розвитку – 33 мільйони гривень. Обсяг доходів загального фонду – 1,7 мільярда гривень, що на 185,9 мільйона гривень більше прогнозних надходжень цього року.

Дохідну частину бюджету формують як великі суб’єкти господарювання, так і суб’єкти малого та середнього підприємництва. Основним джерелом наповнення дохідної частини загального фонду бюджету громади залишається податок на доходи фізичних осіб. Його питома вага становить 69,2 %. Інше джерело — плата за землю, яка за прогнозами фінансистів має принести бюджету міста понад 120 мільйонів гривень. Розрахунок прогнозної суми надходжень до бюджету розвитку становить 33 мільйони гривень.

Обсяг видатків загального фонду бюджету без субвенцій пропонують встановити в сумі майже 1,4 мільярди гривень, що на 175 мільйонів гривень більше, ніж у затвердженому на 2019 рік бюджеті (ріст 14,7 %). Найбільшими є видатки на забезпечення надання освітніх послуг закладами освіти. На ці потреби проєктом бюджету передбачено 886,4 мільйони гривень, що на 16,7 % більше, порівняно з 2019 роком.

Видатки на охорону здоров’я передбачені як за рахунок медичної субвенції, так і за рахунок коштів бюджету громади. Відповідно до закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» в Україні з 1 квітня 2020 року передбачено запровадження реформи системи фінансування вторинної ланки закладів охорони здоров’я. У другій половині року вторинна ланка медицини переходить на фінансування Національної служби здоров’я України.

У 2020 продовжать співпрацю з міжнародною фінансовою організацією НЕФКО по виконанню проєкту «Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька». Сума кредиту складе 121,8 млн грн. В рамках проєкту «Оновлення інфраструктури електротранспорту міста Луцька», який передбачає придбання 30 нових низькопідлогових тролейбусів, залучать кошти Європейського інвестиційного банку в сумі 135,2 мільйонів гривень. На співфінансування даного проєкту в бюджеті розвитку передбачено 17,3 мільйони гривень.

Ще сім мільйонів гривень із бюджету громади складе співфінансування для впровадження проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька». До цієї суми залучать 20,8 мільйонів гривень грантових коштів.

Під час розгляду проекту бюджету на наступний рік депутати задавали чимало запитань. Вони стосувалися фінансування капітальних ремонтів прибудинкових територій, зовнішнього освітлення вулиць, реконструкції проспекту Волі, реконструкції полігону твердих побутових відходів у селі Брище. До обговорень долучилися депутати Павло Данильчук, Микола Федік, Тарас Шляхтич, Андрій Козюра.

Депутат Ігор Поліщук зазначив, що на 2020 рік на капітальний ремонт прибудинкових територій передбачили 39 мільйонів гривень, але протягом року цю суму планують збільшити ще на 12 мільйонів. За передбачені кошти можна капітально відремонтувати 10-15 прибудинкових територій. Тендери на виконання ремонтних робіт проводитимуть через систему ProZorro, і це також дасть можливість економити кошти.

«Дякую усім, хто працював над проєктом бюджету Луцької міської територіальної громади на 2020 рік. Не дивлячись на негативні тенденції у сфері фінансової децентралізації, коли держава перекладає на місцеві бюджети фінансування багатьох галузей, бюджет наступного року є збалансованим. Прогнозуємо зростання бюджету розвитку на 90 мільйонів гривень завдяки нашим з вами реформам: встановлення обгрунтованих тарифів на рекламу та на оренду комунальних приміщень, зміни концепції розміщення МАФів, залучення інвестицій, продаж майна на відкритих аукціонах тощо. Дякую великим підприємствам, суб’єктам малого та середнього підприємництва та усім лучанам, які сплачують кошти до міського бюджету. П’ятий рік каденції завершуємо із гарними результатами», - звернувся до присутніх під час виступу Ігор Поліщук.

Депутат Тарас Шляхтич також висловив вдячність усім, хто розробляв проєкт бюджету міста на 2020 рік. Він додав, що за сотання три роки основні показники наповнення бюджету міста значно зросли, також він відзначив зростання показників бюджету розвитку.

Також депутати внесли декілька змін до проєкту. Зокрема, депутат Богдан Богонос запропонував передбачити кошти у сумі 300 тисяч гривень із резервного фонду бюджету на встановлення світлофора на вулиці Героїв УПА, а його колега Микола Федік просив передбачити 200 тисяч гривень на реалізацію у наступному році програми «Автентичний Луцьк».

У підсумку депутати підтримали проєкт рішення із запропонованими змінами.

Читайте також: У Любомлі затвердили міський бюджет на 2020 рік

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром