Пастерка у Луцькому костелі: як католики святкують Різдво

25 Грудня 2019, 10:06
5751

Живі ялинки попід стінами, прикрашені сріблястим «дощиком», тепле світіння шопки у напівтемряві костелу, запах свічок і люди, що продовжують заходити з двору у вже й так переповнений костел. 

У луцькому кафедральному храмі святих Петра і Павла 24 відбулася Пастирка – різдвяна вечірня меса, яку служать на Святвечір (Віґілію). 

Традиційно служба розпочалася із зачитування Святого Письма та урочистої процесії – група дітей зі свічками, одягнених у біле, супроводила священника, єпископа Віталія Скомаровського. Він відніс фігурку Ісуса у ясла вертепу, що і символізувало момент народження Сина Божого. Тоді почалася основна частина меси.









 

Звуки органу заповнили простір під склепінням, спів хору підхопили прихожани, а храм освітився великими люстрами, що низько нависали над людьми. Польською та українською зачитали Євангеліє від Луки, слова оживили в уяві і зірку в небі, що вказувала шлях мудрецям, і ангельські хори, що сповістили пастухам про народження Ісуса, і вбогі ясла біля Вифлеєму, де перебувала Свята родина.

У костелі було багато дітей, а більшість лучан прийшли всією сім’єю, навіть кількома поколіннями.

 









Ближче до завершення люди позаду розступилися і з натовпу вийшла група пластунів. Храму і всім прихожанам принесли Вифлеємський вогонь, що нещодавно, 18 грудня, польські скаути передали в Україну.

Пластуни вишикувалися у два ряди і двоє з них офіційно вручили лампадку з Вогнем священнику. Також пластуни привітали усіх присутніх з Різдвом Христовим та заспівали скаутську пісню про цей вогонь, який дарує всім надію. Тоді вони запалили Вифлеємським полум’ям свічки вірян.

Вифлеємський вогонь миру – міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового. Символічний вогонь, запалений на місці Народження Ісуса Христа, скаутські організації поширюють по всьому світу як знак любові, миру та добра. В Україні він також слугує символом єдності.












Настав час проповіді, яку єпископ розпочав із жарту, але продовжив у цілком серйозному руслі. 

«Різдво – це подарунок нам від Бога. Батьки розповідають дітям про те, що Миколай слухняним дає подарунки, а нечемним – різочки. Але Господь такий милосердний, що за наш непослух подарував нам свого Сина. Бог дарує нам Себе саме тому, що ми безбожні. Щоб виховувати нас і навчати».

Останні звуки голосу священника загубилися десь на хорах і прихожани піднялися з лав, щоб разом заспівати Символ віри. 

Після завершення меси люди невеликими групами виходили з храму. Удома на кожного з них, скоріш за все, чекає вечеря у колі родини. 

Українці традиційно готують таку вечерю пісною, хоч для християн західного обряду це необов’язково.  Жінка, що прийшла до храму з двома дочками, розповіла: 

«Різдво для нас це велике сімейне свято, під час якого збирається вся родина, всі разом сходяться за великим столом, їдять кутю. Це не просто свято, це дуже велика подія один раз на рік, коли ми всі можемо об’єднатися і проявити свою любов один до одного».



















 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром