У Волинському краєзнавчому музеї презентували єдину волинську ліру

13 Січня 2017, 09:44
Ілюстративне фото 2974 Джерело: radikal.ru
Ілюстративне фото

Справжня волинська ліра вперше зазвучала у стінах Волинського краєзнавчого музею.

Це – точна копія автентичного музичного інструменту, який зберігається у фонді музею, заграти на якому уже не можна. Про історію ліри та створення копії старовинного інструменту розповідає сюжет Андрія Гнатюка на Youtube.

Ліра потрапила в Україну з Іспанії у 16 столітті, а на Волині вона ще й стала типовим музичним інструментом. Під неї грали весілля, але найчастіше під неї співали духовно-моралізаторські пісні на ярмарках і біля церков. Переважно на лірі грали сліпці, для яких музика була єдиним заробітком. Про таких мандрівних співців у 1960 році створили фільм, деякі епізоди якого знімали біля храму в селі Воротнів Луцького району.

Співців часто називали «богом обраними». У них питали поради і просили благословення навіть частіше, ніж у священників. 

«Вони були найкращими знавцями епічної творчості і завдяки тому вони заробляли на життя. Ці люди мали досить добрий заробіток і не вважалися жебраками», – розповідає кандидат мистецтвознавства, доцент Рівненського гуманітарного університету Юрій Рибак.

Збереглася лише одна волинська ліра, яка, до того ж, не грає. У фондах музею вона з 1940-х років.

«Невідомо, хто майстер, хто працював з нею, як вона потрапила до музею. В старих документах ніяких записів не було. Ми навіть не можемо почути, як вона звучить», – каже завідувачка відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак.

Особливості волинської ліри описав Юрій Рибак.

«Тут усередині є дві струни, які називаються співаницями. Саме такими інструментами користувалися музиканти Старовижівського, Любомльського та Шацького районів. У центральній та східній Україні частіше трапляються ліри з одним рядом струн», – зазначив мистецтвознавець.

Точну копію автентичної ліри луцький майстер Віктор Іщук виготовляв тиждень.

«Матеріали – ялина та сосна. Єдина відмінність від автентичного інструменту – верхня його частина не з суцільного шматка деревини. Про те, що це саме волинська ліра, свідчать чотири кілочки. Звучить інструмент завдяки тому, що колесо треться об струни», – розповідає майстер.

Детальніше про старовинний музичний інструмент дивіться у сюжеті.

Коментарі
13 Січня 2017, 23:29
Цікаво Щедрик звучить!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39