У Мстишині відзначили престольне свято

20 Грудня 2019, 11:46
У Мстишині відзначили престольне свято 2277
У Мстишині відзначили престольне свято

19 грудня християни вшановують Святого Миколая Чудотворця. Саме цього дня престольне свято відзначають жителі села Мстишин Боратинськьої ОТГ. Місцева церква має досить цікаву і давню історію, а Святого Миколая вважають покровителем храму.

Про це інформують на сайті Боратинської ромади.

Згідно Клірових відомостей за 1851 рік дата заснування церкви Святого Миколая у селі Мстишин – 1757 рік із кількістю прихожан 1747 душ. Цікаву інформацію подають «Клеровие ведомости» за 1870 рік. Зокрема, у церковних документах йдеться про місцевого священика Іосима Войцеховського, який власним коштом побудував церковний будинок та інші споруди, тоді храм мав значні земельні володіння – 40 десятин.


В кінці XIX – на поч. XX ст. Свято-Миколаївська церква була справжнім культурно-освітнім осередком у Мстишині. З 1895 року при храмі діяла церковно-приходська школа, яка налічувала три класи. Під час Першої та Другої світових воєн Свято-Миколаївська церква була спалена та зазнала значних руйнувань.

Повністю відновити храм у Мстишині вдалося вже в роки незалежності. У 2000 році на місці старої церкви була закладена капсула і освячене місце на будівництво нового храму в честь Святого Миколая. 19 грудня 2004 року в новій Свято-Миколаївській церкві відбулось освячення престолу і перше святкове богослужіння, яке здійснив настоятель храму Олександр Литвяк.

19 грудня виповнюється 15 років з дня освячення сучасної церкви. З нагоди цієї дати та престольного свята у Свято-Миколаївському храмі відбулася святкова Божественна Літургія. На престольне свято у Мстишин завітало чимало місцевих прихожан та гостей.





 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024