Волинський медовар розповів, чому медівку не можна плутати з медовухою

12 Січня 2017, 14:02
10976 Джерело: agrobiz.net

Волинський питний мед виготовляють шляхом бродіння, не додаючи до напою спирту, натомість сучасну медовуху виготовляють з горілки, у яку додають мед.

Про різницю між медівкою та медовухою розповів голова громадської організації «Братство бджолярів землі Волинської «Ройовий стан» Володимир Дмитрук.

Медовар зауважив, що солодкий продукт бджільництва варили ще наші предки, проте наразі цю традицію певним чином трансформували і часто замість варіння меду його розбавляють зі спиртом і називають медовухою.

«Люди, далекі від розуміння, що таке питний мед, виготовляють напої, які дискредитують його назву. Найчастіше вони використовують самогон, змішують його з медом і видають це за медовуху. Ми, члени «Гільдії медоварів України», взагалі не використовуємо цього слова. Воно не має глибокого коріння і зовсім не пов’язане з тим напоєм, який ми виготовляємо. Хоча у людей складається враження, що ми якраз-таки робимо медовуху», – зазначає медовар.

Проте медівку виготовляють шляхом бродіння, без додавання спирту. До того ж, до її складу входить джерельна вода.

«Зазвичай беремо джерельну воду у Гіркій Полонці або у селі Баїв. Мед можна використовувати різних сортів. Від цього залежить смак медівки», – каже Володимир Дмитрук.

Питний мед можна вживати як у холодному так і гарячому вигляді. Якщо мед планують отримати ставлений, то його розводять холодною водою, якщо варений – гарячою. До питного меду можна додавати й різні види трав або соків. Міцність такого продукту становить 12-14 градусів.

Наголошуючи на благородності стародавнього напою, медовар підсумовує: «Медівка п’ється у добрій компанії, маленькими ковтками і з аристократичною безтурботністю».

 

Оксана ВЛАСЮК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром