Припис про закриття Варшавського ринку визнали необґрунтованим

18 Грудня 2019, 13:10
4248

Волинська обласна споживча спілка виграла апеляційний суд про необґрунтоване закриття «Варшавського» ринку проти Волинського обласного управління Державної служби надзвичайних ситуацій.

Суд визнав, що припис, згідно з яким «Варшавський» ринок слід було закрити, пожежники винесли необґрунтовано. Про це інформує Волинь.Правда

30 вересня Волинський окружний адміністративний суд виніс рішення у цій справі на користь Спілки, втім, ДСНС подала апеляційну скаргу. Крапку у суперечці 16 грудня поставив Восьмий апеляційний адміністративний суд, який лишив рішення суду першої інстанції без змін.

Влітку інспектори ДСНС провели перевірку «Варшавського» ринку, згідно з якою винесли припис про усунення певних порушень. Частину положень припису Спілка виконала, решта вимог, на думку Спілки, була необґрунтована і не підлягала виконанню. Наприклад, пожежники вимагали прибрати від стін капітальних споруд малі архітектурні форми, а це призвело би до істотного скорочення кількості торгівельних місць на ринку, всупереч договорам оренди торгівельних місць, укладених між Спілкою та кожним окремим підприємцем на певний визначений строк.

У зв’язку із невиконанням окремих пунктів припису, ДСНС звернулися до суду з вимогою припинити експлуатацію «Варшавського» ринку.  Втім, у своїх запереченнях проти позову юристи Спілки наголошували, що таке розміщення торгівельних місць існувало на ринку 13 років, і ніколи раніше не викликало зауважень з боку пожежників. На думку інспекторів ДСНС, ситуація на ринку створює загрозу безпеці життю і здоров’ю громадян.

Не дивлячись на те, що поточний стан існував на ринку 13 років, раніше пожежні інспектори чомусь не вважали ситуацію на «Варшавському» ринку небезпечною. Такий суб’єктивний підхід до оцінки пожежних ризиків викликав сумніви у юристів Спілки щодо обґрунтованості вимог припису та змусив захищати інтереси торговців у суді.

У судовому спорі ДСНС зайняло відверто слабку правову позицію, зазначивши, що єдиним доказом у справі може бути лише акт перевірки ринку, яким можна встановити наявність або відсутність порушень та перевірити виконання припису. Втім, суд дослідив всю повноту доказів у справі.

Читайте також: «Будемо тут ночувати»: у Луцьку блокують сесію міської ради.

Відтак юристи Спілки акцентували увагу на тому, що у даному спорі є й третя сторона – це кожен окремо взятий підприємець. Адже кожне із кількох сотень торгівельних місць на ринку – це окремий суб’єкт господарської діяльності, права якого порушуються у разі виконання вимог ДСНС про закриття ринку.

Разом з тим перевірки дотримання пожежних норм кожним окремо взятим підприємцем на ринку взагалі ніколи не проводилися.

Також у Спілці наголосили на виконання більшості із вимог припису ДСНС. Зокрема, станом на 30 вересня 2019 року вже була змонтована перша черга системи пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу, управління евакуацією людей при пожежі та системи передання тривожних сповіщень на ринку.

Окрім того розробили проект технічних засобів протипожежного захисту – вогнезахисної обробки металевих конструкцій. Проєкт навіть пройшов відповідну незалежну комплексну експертизу та отримав позитивні висновки.

Читайте також: У Луцьку підприємці з ринку прийшли під стіни мерії.

Та найбільше зауваження у пожежників викликало інше порушення – це розміщення торгівельних місць впритул до стін капітальної споруди. Саме виконання цієї вимоги призвело б до позбавлення торгівельних місць значної кількості торговців.

Проте, саме ця вимога пожежників була необґрунтованою, адже дане правило не поширюється на тимчасові споруди, розміщені на ринках. Це і взяв до уваги суд, приймаючи рішення.

Волинська обласна споживча спілка має зобов’язання перед підприємцями і повинна гарантувати вільне ведення підприємницької діяльності шляхом укладення відповідних договорів оренди торгових місць. На разі Спілка обслуговує 1848 торгівельних павільйонів та МАФ-ів на «Варшавському» ринку.

Також виконали на ринку й вимогу щодо звільнення шляхів евакуації. Зокрема, суду надали фототаблиці,  з яких вбачається, що шляхи евакуації в межах «жовтих ліній» вільні, не захаращені товарами, відходами чи будь-якими конструкціями.

Читайте також: Створили петицію проти закриття Завокзального ринку.

Окрім того, на вимогу припису пожежників, на входах до комор, складських та технічних приміщень встановили протипожежні металеві двері.

Для того, аби довести абсурдність звинувачень з боку ДСНС, Спілка навіть замовила експертизу, яка встановила, що в наявних умовах у випадку пожежі людей з ринку можна евакуювати за 8 хвилин 32 секунди, при тому, що норма для таких об’єктів становить 15 хвилин. А це, у свою чергу доводить, що на ринку немає ситуації, яка б становила загрозу життю або здоров’ю громадян.

Читайте також: Показали, як виглядав Луцьк без гіпермаркетів та торгових центрів.

Відтак жодних підстав у ДСНС вимагати у суду повного закриття ринку немає. Суд першої інстанції встановив, що на ринку відсутні порушення правил пожежної безпеки, які б становили явну загрозу життю громадян. І суд апеляційної інстанції з цим висновком також погодився.

Таким чином суд повністю став на бік підприємців «Варшавського» ринку та Волинської обласної споживчої спілки, відмовивши у задоволенні позову ДСНС.

Коментарі
20 Грудня 2019, 12:50
Всеодно закриють
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром