У Луцькій міській лікарні безкоштовно оперуватимуть пацієнтів з ішемічною хворобою серця

17 Грудня 2019, 18:35
Операційна 11025
Операційна

У Волинську клінічну обласну, Луцьку клінічну міську та Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, які мають ангіографи, доставили стенти в межах Субпроєкту Світового банку для проведення стентувань та коронарографії. У Луцькій міській лікарні визначили, що попередньо стентування безкоштовно робитимуть пацієнтам з гострим коронарним синдромом.

Загалом планують доставити 500 стентів з лікувальним покриттям (обласна і міська матимуть за два постачання по 200 штук, Ковель – 100) і 250 стентів без лікувального покриття (обласна і міська матимуть за два постачання по 100 штук, Ковель – 50).

Зараз заклади отримали поставку по 1 етапу (половину), другий етап – у липні 2020 року. Це у зв’язку з тим, що  стенти та витратні матеріали мають терміни придатності. Загальна сума закупівлі стентів і медичних матеріалів – 646 тисяч доларів.


Андрій Ягенський
Андрій Ягенський

«На сьогодні прийшла половина стентів. Через дев’ять місяців очікуємо другу частину матеріалів. Зробили два транші, щоб ми максимально довго могли використовувати витратні матеріали. Це дуже важливо для жителів Волині отримати такі матеріали для операцій», – розповів завідувач Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології комунального підприємства «Луцька міська клінічна лікарня» професор Андрій Ягенський.

Андрій Ягенський зауважив, що вони зможуть надавати допомогу пацієнтам з ішемічною хворобою серця.  Одне стентування досить дороге. Стентування з лікувальним покриттям коштує до 40 тисяч гривень.

«Ми маємо вже декілька років державну програму по лікуванню пацієнтів з певною формою інфаркту міокарда в перші його години. Ці витрати покриває держава. На жаль, постачання витратних матеріалів не завжди ритмічне. Тому ми не могли постійно гарантувати абсолютно безкоштовне проведення стентування навіть пацієнтам з інфарктом. Поступлення стентів та витратних матеріалів значно збільшить наші можливості у допомозі пацієнтам, які потребують невідкладного стентування. На жаль, на всіх хворих на ішемічну хворобу серця стентів не вистачить. Потреба велика. Зараз ми визначаємо, що стентування безкоштовно робитимуть пацієнтам з гострим коронарним синдромом», – поділився Андрій Ягенський.



В минулому році в міській клінічній лікарні провели орієнтовно 400 стентувань. Всього в області зробили стентування 521 пацієнту. Загалом в області проводять понад півтори тисячі коронарографій. Міська лікарня бере на себе основний тягар стентувань. Створення реперфузійного центу в Ковелі значно покращило ситуацію, оскільки зменшує термін доставки пацієнтів з інфарктом міокарда. До речі, вказаний центр також був створений завдяки придбанню ангіографа в рамках субпроєкту Світового банку.

За словами професора Андрія Ягенського, сьогодні є багато можливостей для лікувань і діагностики, просто люди вчасно не звертаються до лікарів.

«Якщо вас щось турбує, з’явився біль в грудях, неприємні відчуття, задишка – не побійтеся викликати «швидку». Кожна машина обладнана електрокардіографами, за необхідності пацієнта доставляють до медичних закладів. У нас найсучасніші технології світового рівня, стенти, які отримали – теж світового рівня. Звертайтеся вчасно до лікарів», – наголосив завідувач Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису Андрій Ягенський.

В області трапляється приблизно 950 інфарктів щороку, загальна кількість пацієнтів, у яких виникають невідкладні серцеві проблеми (гострий коронарний синдром) сягає півтори тисячі в рік мінімум. Саме ці пацієнти будуть підлягати першочерговому стентуванню.  


Ірина Січкарук
Ірина Січкарук

Лікарка-кардіолог Ірина Січкарук розповіла, як стенти вводять у судини пацієнтів. 

«Стент вводять за допомогою цілого набору провідників та катетерів. Коли стент потрапляє в середину судини, балон, на якому закріплений стент роздувається, стент розправляється, балон здувається і забирається, а стент закріплює стінку судини і залишається на все життя. Для того, щоб стент доставити в судину, потрібно ще набір інструментів. Перед стентування проводиться ангіопластика, тобто розширення звуженого місця судини балоном. Потім заводимо стент», – поділилася лікарка-кардіолог Ірина Січкарук.


Стентування в реперфузійних центрах області проводять вдень і вночі з 2013 року сім днів на тиждень. Зокрема в Луцькій міській клінічній лікарні кожного проводять 4-5 процедур.

«При чому у нас роблять не тільки коронарографії, а й важливі втручання  на судинах голови. У нас коронарографію та стентування виконують чотири лікаря, у рік кожен встановлює понад 120 стентувань. Крім того, цей процес забезпечують інші лікарі, медсестри, молодший персонал персонал. Люди добре навчені, досвідчені, віддані своїй справі. Лікарі постійно стажуються і в нас і за кордоном. Поки такої кількості фахівців вистачає», – додав Андрій Ягенський.

Робота в операційній дуже важка, каже завідувач. Лікарі стоять у важких халатах, вагою в кілька кілограмів. Важко фізично працювати. Операції можуть тривати і пів години, і три години, залежно від складності ураження і особливостей будови коронарних артерій.

Коментарі
17 Грудня 2019, 21:00
Досить * ХЛІБНИЙ * лівачок ...
17 Грудня 2019, 22:31
Абсолютно безкоштовно - по документах.<br/>А пацієнт добровільно-примусово вносить благодійну допомогу на рахунок лікарні в розмірі 50-75% вартості.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024