У Луцьку порушують умови проведення передвиборчої агітації

06 Жовтня 2015, 09:59
3558

Фактично на усіх центральних вулицях та проспектах активісти зафіксували білборди без вихідних даних політичних партій, Волинські обласні осередки яких висунули своїх кандидатів на вибори.

Станом на 2 жовтня на проспектах Волі,  Соборності, Відродження, Грушевського, Молоді, вулицях Винниченка, Ковельська, Львівська, Володимирська, Рівненська, Гордіюк, Ківерцівська та інших спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зазначили порушення.

Зокрема, зафіксовано білборди політичних партій «Свобода», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Громадський рух «Народний контроль», «Об’єднання «Самопоміч», «Наш край» «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» та «Європейська партія України». Кандидатів у депутати до Луцької міської ради від цих політичних сил 1 жовтня зареєструвала Луцька міська виборча комісія. Більшість із них також отримали повідомлення про реєстрацію кандидатів у депутати до Волинської обласної ради.

Усі політичні партії, офіційно зареєстровані у Луцькій міській та Волинській обласній ТВК, станом на 2 жовтня фактично уже мають право проводити передвиборну агітацію, розміщуючи білборди на вулицях міст та в районах. Така агітаційна продукція повинна бути оплачена з виборчих фондів кандидатів та партій. Однак лише одна політична сила станом на 2 жовтня мала відкритий виборчий фонд.

«Ми отримали повідомлення від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» про відкриття виборчого фонду. Інші політичні партії станом на 2 жовтня ще не мають власних виборчих фондів. Однак, представники «Блоку Петра Порошенка» ще не приносили зразки друкованих агітаційних матеріалів, виготовлених за кошти виборчого фонду партії», – розповів заступник голови Волинської обласної ТВК Микола Євтушин.

Відповідно до ч. 6, Ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА спробувала взяти коментарі у керівників штабів політичних партій, чию агітаційну продукцію без вихідних даних зафіксували на вулицях міст та селищ. Однак більшість політичних партій «відхрещуються» від такої агітаційної продукції, пояснюючи, що агітаційні матеріали на носіях зовнішньої реклами розміщували не місцеві осередки партій, а центральні штаби, які знаходяться у столиці.

Інший вид друкованої агітаційної продукції – сітілайти – були зафіксовані в обласному центрі. Такий вид агітації ще кілька тижнів тому почали поширювати політичні партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» та «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Крім того, персонально використовує сітілайти для агітації кандидат від політичної партії «Свобода» Сергій Сівак, який розмістив свою агітаційну продукцію на вулицях Луцька ще два тижні тому. Усі сітілайти також не містять відомостей про замовника, установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Кандидат у депутати Луцькради
Кандидат у депутати Луцькради

Кандидат від «Свободи» Сергій Сівак, коментуючи ситуацію, зазначав, що розмістив своє зображення на сітілайтах не для агітації, а для того, щоб його впізнавали.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 2, Ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів.

 

Коментарі
06 Жовтня 2015, 20:35
в Ківерцях Укроп на своїх газетах не вказазував хто здійснював друк і кількість копій , що також вважається грубим порушенням предвиборцої агітації!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром