Жахливий Крампус, «серуни» та сон на підлозі – цікаві традиції святкування Різдва у світі

09 Січня 2017, 10:23
6205

По всьому світу існує безліч способів відсвяткувати Різдво. І хоч це свято вважається суто християнським, воно стає настільки популярним, що його почали відзначати навіть у тих країнах, де християнство не є основною релігією.

Ми зібрали найцікавіші різдвяні традиції з різних країн – пише Depo.ua.

 

В АВСТРІЇ  СТРАХОВИСЬКО КРАМПУС ЛЯКАЄ ДІТЕЙ

Якщо ви думаєте, що потрапити в списки Санти, куди він заносить всіх неслухняних діточок - це найстрашніше, то ви, значить, нічого не чули про Ніч Крампуса. Крампус - це злий близнюк Санта-Клауса, в обов'язки якого входить покарання всіх дітей, які погано себе вели протягом року.

Легенда про Крампуса з'явилася в передгір'ях німецьких Альп. Вона свідчить, що коли Крампус знаходить примхливу дитину, він засовує її в свій мішок і відносить в печеру, імовірно щоб з'їсти на різдвяну вечерю.

У ніч Крампуса охочі повеселитися молоді люди вбираються в моторошні костюми і бродять по вулицях, брязкаючи ланцюгами і дзвіночками. Схожа традиція також зустрічається в Південній Баварії, Угорщині, Словенії, Чехії та в деяких північних областях Італії та Хорватії.



 

В ІСПАНІЇ, ПОРТУГАЛІЇ ТА ІТАЛІЇ «СЕРУНИ» ПРИНОСЯТЬ УДАЧУ

Традиційно в Іспанії, Португалії та Італії на Різдво створюють макети села в Віфлеємі, встановлюючи ляльки, що зображують Діву Марію, її чоловіка Йосипа і немовляти Ісуса. Але поруч з персонажами біблійних сказань ви обов'язково знайдете фігурку, яка називається «каганер». Дослівно це слово перекладається як «серун». Це розфарбований чоловічок, який справляє нужду. Вважається, що тому, хто виявить таку фігурку і буде зберігати її протягом року, весь рік таланитиме.

Традиція встановлювати на Різдво Каганера була популярною ще в XVII столітті. У 2005 році міська рада Барселони не внесла Каганера в число зображень Різдва. Це спровокувало неабиякий скандал - каталонці заявили, що влада тисне на них і їхні традиції.




 

У КАТАЛОНІЇ ДІТИ «ВИБИВАЮТЬ» ПОДАРУНКИ З РІЗДВЯНОЇ КОЛОДИ

Ще одна незвичайна традиція жителів Каталонії - перед Різдвом приносити з лісу або просто купувати колоду, нести її додому, малювати їй пику, надягати шапку і вкривати ковдрою, щоб їй вночі не було холодно.

Після цього дітлахи протягом декількох днів повинні годувати колоду, залишаючи біля неї всілякі харчі. Коли настає святковий вечір, малеча бігає навколо колоди, лупить її палкою і наспівує пісеньку, сенс якої зводиться до наступного: «Какай, колода, какай!» Після цього з колоди знімається ковдра, і (о диво!!!) під ним виявляється маса подарунків.



 

У ВЕНЕСУЕЛІ ЇЗДЯТЬ ДО ЦЕРКВИ НА РОЛИКОВИХ КОВЗАНАХ

У Каракасі на Різдво є весела традиція відвідувати церковну ранкову службу ... на роликових ковзанах. Міська влада навіть спеціально розчищає дороги, щоб забезпечити ролерам поїздку з вітерцем. Рух до церкви супроводжується феєрверками і радісними вигуками «Ісус народився!»

У ніч перед Різдвом дітвора прив'язує до великого пальця ноги ниточку, інший кінець якої вивішується за вікно. Різдвяні ролери до самого ранку їздять вулицями столиці Венесуели і смикають за ниточки, оповіщаючи діточок про радісну подію.


 

В ЯПОНІЇ СВЯТКУЮТЬ РІЗДВО В KFC

Полковник Сандерс - один з головних символів Різдва в Японії. У святвечір у японців традиція всією сім'єю сходити в KFC і з'їсти велику порцію його смажених курчат з Кентуккі.

Святкове меню з'являється на японському сайті KFC - і навіть якщо ви не розумієте ієрогліфи, картинки досить красномовні: розмальоване в різдвяні кольори стандартне відерце з крильцями, і фірмове блюдо - святкова смажена курка - виглядають спокусливо.



 

В ІНДІЇ ПРИКРАШАЮТЬ БАНАНОВІ ПАЛЬМИ

В Індії більшість населення сповідує індуїзм чи іслам, але та невелика частина, що святкує Різдво, наряджає в це свято бананові пальми або мангові дерева.


 

У НОРВЕГІЇ ХОВАЮТЬ МІТЛИ

Напередодні Різдва норвежці намагаються надійно заховати всі мітли, щоб відьми не робили біди. У Норвегії вірять, що у цей час відьми метушаться по небу, задумуючи недобре проти роду людського. А так як основним транспортним засобом відьом є мітли, сім'ї намагаються заховати все, що може бути використано для створення мітли, тобто палиці і те, що до них кріпиться, щоб відьми не скористалися ними для свого переміщення.


 

У ФІНЛЯНДІЇ СПЛЯТЬ НА ПІДЛОЗІ

Переночувати на підлозі у Фінляндії - звичайна справа, однак особливо це важливо, якщо на дворі Святвечір. Прийнято вважати, що в цю ніч ліжко займають духи мертвих, тому живим краще поступитися їм місцем.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром