Про що говорив засновник видавництва «Наш формат» у Луцьку

07 Грудня 2019, 06:30
Зустріч із заснивником видавництва «Наш формат» 3318
Зустріч із заснивником видавництва «Наш формат»

У Луцьку відбулася зустріч з власником видавництва «Наш формат» Владиславом Кириченком.

Послухати видавця лучани зібралися в рамках проєкту «Школа свідомого громадянина» 6 грудня. Його реалізовує Громадянський Рух «СВІДОМІ», засновником якого є Андрій Покровський.  

За словами Владислава Кириченка, його тато вважав, все, що робить його син в галузі культури – це повна дурня. Бізнесом це не було.

«Борюся з дитячими комплексами, так каже мій знайомий психолог. Вся моя діяльність родом з дитинства. У три роки в мене була психологічна травма, коли батьки забрали мене в Донецьк з Горлівки. Як тільки мене привели в садок, я був дуже асоціальним. Всі діти говорили російською, і тут з’явився я, мауглі, який толком не знає російської. Нам показували мультик про котика в «сапогах», а я виправляв, що це не «сапогі», а чобітки», – розпочав зустріч видавець Владислав Кириченко.

Після цього маму Владислава викликали в садок і сказали, якщо не навчить його російської, то навчатися в дитсадку не зможе.


ЯК З'ЯВИВСЯ «НАШ ФОРМАТ»

«Колись ми продюсували українські гурти. Зокрема приходили з диском Сашка Лірника, казали, що записали класний продукт, але нас не розуміли, казали – це не формат. Тому вирішив назвати проєкт «Наш формат», бо всі мені казали не формат, не формат, а я заявив, що це наш формат. Так це все й почалося», – зауважив засновник видавництва.

У Владислава Кириченка була мрія – видавати щось путьове й робити нормальні переклади, яких на той час не було. 

«Більшість видань українських письменників – це дитяча література, фентезі, нон-фікшин, продається в Росії, я за ними не слідкую. З наших більш менш продається в Європі Курков. Він найуспішніший. Можливо, помилюся. Але не бачив в Європі в книжкових магазинах українських письменників. При всій повазі до Оксани Забужко, чи до Андрія Кокотюхи. Поки що українська література не спродукувала нічого такого, що можна було читати по той бік кордону», – зазначив Владислав Кириченко.


Владислав Кириченко додав, що нікого з видавництв не вважає своїми конкурентами. Тому що його видавництво, каже Кириченко, це одна  з активностей, яка наближає його і країну до якоїсь мети.

«Якщо в бізнес-категоріях, мабуть, це і «Фабула», і «Віват», і Видавництво Старого Лева. Я не вважаю, що наш проєкт найуспішніший. Направду, я думаю, що Видавництво Старого Лева більш успішне, ми просто чомусь на слуху. Я вважаю, що ВСЛ найкраще видавництво, яке існує на українському ринку. «Наш формат» найкращий в нон-фікшині. Цього року ми по фінансах, якщо ніхто не збрехав, десяті, а ВСЛ – сьомі», – поділився Владислав Кириченко.

Засновник видавництва «Наш формат» зауважив, що є люди, які не хочуть читати українською. І навіть якщо безкоштовно їм давати книги, то це не переконає їх.


Люди поділяються на тих, хто читає, і на тих, хто не читає, каже Владислав Кириченко.

«Люди, які не читають, не можуть обирати уряд й президента, так не може бути вічно», – підсумував видавець.

На завершення він порадив усім вчитися, працювати та любити.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром