Смачний Святвечір: найкращі рецепти пісних страв

05 Січня 2017, 19:06
4624 Джерело: prolviv.com

7 січня православні та греко-католики відзначають Різдво Христове. На столах лучан, за традицією, повинні бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів. 

Різдву передує чотиритижневий піст. Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. Першою куштують кутю. Потім їдять усе інше, запиваючи узваром.

Що приготувати, аби було і пісно, і смачно, вам порадить свіжий номер тижневика «Сім’я і Дім».

 

Борщ із вушками

1 кг буряків, 1 цибулина, 1 скл. квасолі, 1 ст. ложка олії, 1 ст. ложка борошна, 100 г сушених грибів, сіль, цукор, лавровий лист. Вушка: 500 г борошна, 150–200 г води, 200 г відварених сушених грибів, 1 ст. ложка олії, цибулина. Грибний відвар: 100 г грибів, 0,7 л холодної води.

Родзинка цієї страви у буряковому квасі, на якому її готують. Для цього треба почищені та нарізані на скибки буряки скласти у скляну посудину та залити холодною водою, зверху покласти скибку житнього хліба, накрити марлею, зберігати близько тижня у теплому місці.

Гриби залити холодною водою, залишити на 3–4 год, варити без солі 1,5–2 год. У процідженому відварі варити до готовності квашені буряки, додати варену квасолю, порізані гриби, пасеровану цибулю, посолити, влити борошняну пасеровку (підсмажене на олії до золотистого кольору борошно й розчинене квасом чи відваром), додати спеції, дрібку цукру.

Для вушок: замісити пісне тісто (як на вареники), нарізати на квадратики, у середину покласти начинку, сформувати трикутник, дрібно защипати, кінці зліпити докупи. Відварити у підсоленій воді.


 

Узварні пиріжки

Пісне дріжджове тісто (25–30 г дріжджів, 5 ст. ложок олії, 5 ст. ложок цукру, 1 ч. ложка солі, 250 г теплої води, 1 ст. ложка горілки, ванілін, борошна, скільки вбере), сухофрукти з узвару, цукор.

У теплій воді з додаванням цукру розчинити дріжджі, додати сіль, олію, трохи борошна, горілку, ванілін, решту борошна. Вимісити нетуге тісто, поставити у тепле місце, щоб зійшло.

Сухофрукти з готового узвару будуть дуже смачною начинкою для пирогів. Для цього їх потрібно перемолоти та (обов’язково!) перетерти через сито, додати цукор. Така начинка згодиться і для пісних налисників.

 

Пісний олів’є

Морква, сушені гриби, цибуля, зелений горошок, солоний огірок, сіль, спеції.

Моркву та гриби відварити, порізати кубиками. Цибулю подрібнити й обсмажити в олії. Усе змішати, додати горошок, порізаний кубиками огірок, сіль, спеції.


 

Плов із сушеними грибами

Жменя сушених грибів, 1,5 скл. води, 1 скл. рису, 1 маленька склянка (приблизно 80 г) олії, 1 морквина, 1 невелика цибулина, сіль, перець до смаку, можна додати трохи меленого коріандру.

Сушені гриби промити і замочити в холодній воді на 3–4 год. Потім дрібно нарізати і зварити в тій же воді. Цибулю подрібнити, моркву натерти на тертці з великими отворами. Усе підсмажити на олії. Покласти в бульйон із грибами, туди ж додати перебраний промитий рис, посолити. Закрити кришкою і тушкувати. За 10 хв до готовності додати мелений коріандр і мелений чорний перець.

 

Котлети капустяні

500 г капусти, по 2 ст. ложки манної крупи і мелених сухарів, сіль, 3 ст. ложки олії, 0,5 скл. води.

Капусту дрібно нарізати, покласти в каструлю, додати воду, 1 ст. ложку олії і тушкувати до напівготовності. У киплячу масу всипати манну крупу, варити, безперервно помішуючи, 10–15 хв, злегка охолодити, посолити, розмішати й остаточно охолодити. Сформувати котлети, обкачати у сухарях та обсмажити.


 

Млинці з цибулею

500 г борошна, 2 скл. води, 1 ст. ложка цукру, 15 г дріжджів, дрібка солі, 0,5 скл. олії.

Замісити тісто для млинців з борошна, води, дріжджів, солі, цукру. Дати йому підійти. Цибулю дрібно нарізати, тушкувати в олії, посолити до смаку. Коли тісто підійде, покласти в нього тушковану цибулю. Дати йому знову підійти упродовж 15 хв. Випікати млинці на сковорідці як зазвичай.

 

Печиво пісне

6 скл. борошна, 2 скл. крохмалю, 1–1,5 скл. олії, 1 ч. ложка соди, сіль і лимонна кислота, 1,5 скл. води, 2 скл. цукру.

Борошно розтерти з крохмалем та олією до утворення клейкої маси. Соду погасити лимонною кислотою чи оцтом, всипати трохи солі, ввести у тісто, розмішати, додати воду, цукор. Тісто не має бути крутим. Розкачати, нарізати ромбиками, випікати 15 хв.


 

Пісні пампухи на Святвечір і здобні на Різдво

Для пісних: 0,5 л води, 30 г дріжджів, ¾ скл. цукру, ½ ч. ложки куркуми, 20 г ванільного цукру, 1 кг борошна, 2/3 скл. олії, 1 ст. ложка спирту, дрібка солі. Для здобних: 4 яйця, 0,5 л молока, 130 г масла або маргарину, 0,5 скл. цукру, 50 г дріжджів, 25 мл спирту, борошно. Начинка: 180 г маку, по 2 жмені родзинок і горіхів, 150 г цукру.

Пісні: у теплу воду додати дріжджі, по ложці цукру і борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 10 хв. Вмішати 1,5 скл. борошна. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1 год (має сильно збільшитися в об’ємі). Додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор. Спирт у тісто додають для того, щоб пампухи не вбирали олію при смаженні. Поступово додавати борошно, замісити дуже м’яке ніжне тісто. Насамкінець вмішати олію і вимісити. Залишити в теплому місці на 1 год (має вирости удвоє). Розкачати товщиною 1,5–2 см, склянкою вирізати пампухи і залишити ще на 20–30 хв. Смажити у великій кількості олії на невеликому вогні. Викладати на паперові рушники, притрусити пудрою.

Здобні: у гарячому кип’яченому молоці розтопити масло, охолодити, додати розтерті з цукром дріжджі, яйця (кімнатної температури), спирт, перемішати. Вимісити (10–15 хв), додаючи потроху борошно. Готувати далі так само, як пісні, начинивши (мак запарити, тричі змолоти, змішати із запареними родзинками, подрібненими горіхами і цукром). Опускати в олію «шапкою» донизу.

 

Домашня гірчиця «Вирви око» на розсолі

0,5 скл. гірчиці, будь-який розсіл (огірковий, помідорний або капустяний), 0,5 ч. ложки цукру або меду, 1 ч. ложка олії.

У баночку або мисочку насипати сухої гірчиці і розвести її розсолом (кімнатної температури) до потрібної консистенції, додати цукор. Перекласти в баночку, закрити, поставити в тепле місце (я ставлю на батарею) на ніч. Через 8–9 год відкрити баночку. Якщо виступила рідина, злити її. Якщо ні, додати олію і поставити в холодильник.


 

Картопляні коржики

300 г картоплі, 1 цибулина, 0,5 г натертого мускатного горіха, 30 г борошна, панірувальні сухарі, олія, сіль – до смаку.

Картоплю обібрати, відварити, охолодити та розім’яти, додати обсмажену дрібно нарізану цибулю, ложку олії, борошно, сіль, мускатний горіх і все перемішати. Обкачати в сухарях, смажити на олії по обидва боки до коричневої скоринки. Подавати з томатним чи з грибним соусом.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром