Останки розстріляних в'язнів Луцької тюрми планують перепоховати

05 Січня 2017, 15:02
2125 Джерело: lutskrada.gov.ua

У липні 2016 року під час проведення ремонтних робіт на території історико-культурного заповідника «Старе місто» виявили братську могилу, у якій знайшли останки розстріляних в'язнів Луцької тюрми. Ймовірно, це були останки жертв органів НКВС, яких розстріляли у 1941 році.

У четвер, 5 січня, за «круглим столом» зібралися заступник міського голови Андрій Киця, депутати міської ради Алла Надточій та Микола Собуцький, історики, науковці та представники громадськості, аби вирішити подальшу долю нововиявленої пам'ятки історії. Модератором засідання була голова Громадської ради при Волинській облдержадміністрації Олександр Волянюк, – повідомляють у відділі інформаційної роботи Луцької міськради.

Начальник відділу збереження культурної спадщини управління культури міської ради Петро Троневич повідомив, що нововиявлена братська могила досить великих розмірів – понад 10 метрів у діаметрі. Вона утворилася внаслідок вибуху авіабомби поблизу Луцької в'язниці. Це єдина братська могила у Луцьку, в якій знайшли останки розстріляних жертв, точна кількість яких наразі невідома. При цьому, Петро Троневич переконаний, що проведення ексгумації та перепоховання цих останків є необхідним, аби невинно розстріляні жертви сталінського режиму були поховані згідно християнських традицій.

Таку ж думку висловили й інші учасники зустрічі. Зокрема, представник Державної комісії у справах увічнення пам'яті, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета наголосив, що проведення ексгумації та усіх необхідних досліджень дасть можливість визначити кількість розстріляних та ідентифікувати особи загиблих шляхом проведення аналізу ДНК.

У підсумку учасники засідання вирішили створити робочу групу, яка буде займатися розробкою програми досліджень, аби провести ексгумацію та у подальшому провести перепоховання невинних жертв сталінського режиму.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром