У Луцьку розглядають варіант ліквідації електротранспорту

05 Січня 2017, 14:12
2135

У міській раді вважають, що підприємство електротранспорту потребує реорганізації, в іншому випадку йому загрожує закриття.

Про це йшлося на засіданні бюджетної комісії у четвер, 5 грудня.

Заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко розповів, що комунальне підприємство електротранспорту є дорогим задоволенням для міста. Велику роль відіграє той факт, що держава не відшкодовує перевезень пільгових категорій населення. Відтак він переконаний – систему тролейбусних перевезень необхідно реорганізовувати.

Зокрема, необхідно встановити систему обліку та контролю за готівкою з допомогою валідаторів, обмежити кількість поїздок для пільговика та видати картку лучанина, яка і надаватиме право на безоплатний проїзд. Сергій Григоренко стверджує, що коли держава відмовиться компенсувати перевезення пільгових категорій, то право безоплатного проїзду матимуть тільки мешканці Луцька.

«Якщо системи не впроваджуємо, то можемо закрити тролейбусне депо. В Польщі в 90-х роках навіть мільйонна Варшава відмовилася від тролейбусів», – зауважив заступник мера.

Натомість депутат Григорій Пустовіт вважає, що валідатори не допоможуть підприємству вирішити проблеми. Він стверджує, що облік готівки можна вести і при існуючій системі.

«Тролейбуси то ходять, то ні, то дотримуються графіку, то ні. Я пам’ятаю часи, коли не було кондукторів, але були компостери, а муніципали і працівники депо ходили і перевіряли наявність квитків та посвідчень. Якщо говоримо про контроль готівки, то є інша система. Валідатор цього не гарантує», – зауважив депутат.

Проте Сергій Григоренко зазначає – крім контролю готівки нова система дасть змогу вести чіткий облік пільговиків. Маючи список пільговиків, Луцьк зможе подати до суду на Кабінет Міністрів та вимагати відшкодування конкретних сум.

«Якщо подамо в суд на Кабмін, то покажемо, стільки ми перевезли пільговиків і виставимо обґрунтовану суму», – розповів заступник мера.

Крім того він зауважив, що ЛПЕ не має на меті стати прибутковим підприємством, проте зараз важливим завданням є зниження фінансового навантаження на бюджет міста.

«Прибутковим воно може стати, тільки якщо держава монетизує пільги». – підсумував Сергій Григоренко.

 

Софія СІЧКУН

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром