ТОП-5 рецептів найсмачнішої куті

06 Січня 2017, 10:05
3670

Кутя, приготована напередодні Різдва Христового, символізує достаток і благополуччя сім’ї у прийдешньому році, тому в Святий вечір українці робилять її по-особливому смачною і називають багатою. 

Кожен інгредієнт головної різдвяної страви має певну символіку. Зерно пшениці – символізує вічне життя, воскресіння і достаток, мед – символ райського блаженства, здоров’я і благополучного побуту, а мак і горіхи – символи достатку і родючості.

Подейкують, що чим багатшою буде кутя на столі, тим вдалішим буде рік для всієї родини.

Район.Луцьк зібрав для вас найкращі рецепти головної різдвяної страви з надією, що смачна кутя принесе у ваші домівки багатство та благополуччя.

1. Класична кутя

Інгредієнти:

1 склянка зерен пшениці, 100-150 г родзинок, 100 г маку, 100-150 г ядер волоських горіхів, 2-3 столові ложки меду, цукор за смаком.

Приготування:

Пшеницю добре промити кілька разів, до тих пір, поки вода не буде прозорою. Висипати в каструлю і залити водою у співвідношенні приблизно 1:3. Варити на повільному вогні, періодично помішуючи протягом 1-2 годин. Волоські горіхи подрібнити, мак кілька разів запарити окропом і розтовкти, родзинки також запарити окропом. Всі інгредієнти додати у зварену пшеницю, заправити медом і цукром за бажанням.

2. Рисова кутя

Інгредієнти:

500 г рису, 500 г родзинок, 200 г мигдалю, 50-100 г цукрової пудри, гвоздика, кориця.

Приготування:

Рис промити кілька разів, залити холодною водою і довести до кипіння. Потім злити воду і промити холодною водою. Доведений до кипіння і промитий рис залити холодною водою у співвідношенні 1:3 і варити до готовності не мішаючи. Коли рис зваритися, воду злити, рис охолодити. Мигдаль обдати окропом, розтерти з цукром з додаванням невеликої кількості кип’яченої холодної води. Ізюм замочити в окропі на 5-7 хвилин. Потім злити воду. Гвоздику і корицю подрібнити за допомогою блендера або кавомолки. Всі інгредієнти змішати, додати мелену корицю і гвоздику, дуже добре вимішати. Викласти на тарілку і посипати цукровою пудрою.

3. Кутя з мармеладом

Інгредієнти:

1 склянка пшоняної або перлової крупи, 0,5 склянки родзинок, 100 г меду, 100 г мармеладу, 50 г ядер волоських горіхів, узвар.

Приготування:

Крупу ретельно промити декілька разів, залити водою у співвідношенні 1:3 і варити до готовності, додавши в середині варіння ретельно промиті родзинки. Після того, як крупа зварилася злити її і промити холодною кип’яченою водою. Мед розчинити в невеликій кількості узвару, змішати з крупою і товченими волоськими горіхами. Прикрасити мармеладом, частину якого можна змішати з кутею.

4. Екзотична кутя

Інгредієнти:

1 склянка рису, 100-150 г ядер волоських горіхів, 100-150 г кураги, консервовані ананаси, 2-3 столові ложки меду, узвар.

Приготування:

Рис добре промиваємо кілька разів, висипаємо в каструлю і заливаємо водою у пропорції 1:3. Як тільки рис зварився (головне не переварити) необхідно промити його холодною кип’яченою водою. Волоські горіхи обсмажуємо на сухій сковорідці або у духовці. Потім подрібнюємо за допомогою блендера. Курагу, запарену окропом, просушити і нарізати на невеликі шматочки. Консервовані ананаси порізати на кубики, якщо це кільця, якщо кубики – просто злити сироп. В узвар додаємо мед і змішуємо з ним рис, курагу і ананаси. Викладаємо кутю у тарілку і посипаємо волоськими горіхами, при бажанні можна прикрасити ягодами або іншими екзотичними фруктами.

5. Арахісова кутя

Інгредієнти:

2 склянки рису, 100 г арахісу в шоколаді, 100 г сирого арахісу, 100 г. цукатів, 30-50 г маку та цукор за смаком.

Приготування:

Рис пропарений ретельно промиваємо і заливаємо 4 склянками води. Варимо до готовності, потім охолоджуємо. Мак мелемо на кавомолці або перетираємо в ступці, заливаємо окропом. Змішуємо відварений пропарений рис, цукати, сирий арахіс і мак з цукром. Додаємо арахіс в шоколаді, шоколадна глазур якого зробить кутю красивого коричневого кольору. Акуратно перемішуємо всі інгредієнти і при необхідності додаємо цукор за смаком.

 

За матеріалами з відкритих джерел.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром