Чому дівчину-колядника вважали небажаним гостем у хаті на Різдво

07 Січня 2017, 10:00
9350 Джерело: Lovely Life

Традиційно вважається, що першим у хату на Різдво повинен зайти хлопець, адже це віщуватиме здоров’я і достаток.

У день Різдва споконвіку всі раділи народженню Ісуса Христа і співали колядки. Колядувати у цей день можна і хлопчикам, і дівчаткам. Проте вважалося, що першим у хату на Різдво повинен зайти хлопчик. Якщо приходила дівчина, її, звісно ж, не виганяли.

Як зазначає завідувач Музею етнографії Волині та Полісся Світлана Чибирак, наші предки вірили, якщо зайде молодий і здоровий хлопець, то протягом року у хаті пануватиме щастя і достаток.

Взагалі дітей до семи років в українській традиції вважали «чистими» і безгрішними. А якщо траплялося, що дитина помирала, то вірили, що вона стає янголом.

Якщо на Різдво дівчат пускали у хату, то на свято Святого Василя чекали лише хлопців. Поганим знаком вважали, коли першою зайде стара жінка, яка до того ж, має якісь хвороби. Це віщувало дуже великі негаразди як у родині, так і у господарстві. Тому у цей день жінки взагалі старалися не виходити з дому.

Оксана ВЛАСЮК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром