У місті хочуть знизити розмір податку на нерухомість

04 Січня 2017, 12:41
2181 Джерело: ngoipr.org.ua

Аби зняти навантаження з лучан, ставку податку на нерухомість пропонують знизити від 1% до 0,5% за метр квадратний нерухомого майна.

Про це йшлося на засіданні комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження у середу, 4 січня.

Нагадаємо, що відповідно до Податкового кодексу розмір податку на нерухоме майно коливається від 0% до 3% мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр житлової чи нежитлової нерухомості. Ставка встановлюється органами місцевої влади, а отже може відрізнятися в кожному регіоні. Кошти від сплаченого за нерухомість податку йдуть у місцевий бюджет.

У Луцьку при розмірі заробітної плати у 1378 гривень податок на нерухомість становив 1%, тобто 13 гривень 78 копійок за 1 квадратний метр. Проте з підвищенням «мінімалки» у місті вирішили переглянути відсоткову ставку.

За словами начальника департаменту економіки та фінансів Луцької міської ради Лілії Єлової, знизити ставку вирішили з метою зменшення навантаження з платників податків. У проекті рішення пропонується встановити плату за метр квадратний у розмірі 0,5% від мінімальної заробітної плати. Тобто за метр квадратний житлової чи нежитлової нерухомості сплачувати доведеться не 32, а 16 гривень.

Однак, голова комісії Андрій Козюра зауважив, що попри зниження ставки, платити громадяни все ж будуть більше, порівняно з минулим роком. Відтак він запропонував знизити плату з 1% до 0,4-0,3%.

«Міська рада має не з високої «колокольні» приймати, як приймався державний бюджет. Ми закладаємо цим нездорову практику. Ви пропонуєте 0,5. Моя пропозиція 0,3 або 0,4%. Це буде на 1 гривню менше, аніж в минулому році, а 0,3% – дасть значне послаблення та зменшить податкове навантаження», – запропонував депутат.

Він вважає, що влада повинна припинити тиск на малий та середній бізнес, в тому числі зменшивши податки.

«Хай перестануть душити малий та середній бізнес. Бо скоро будемо працювати на одній «канфєтній» фабриці, або взагалі не будемо працювати», – обурився Андрій Козюра.

Натомість перший заступник міського голови Тарас Яковлев стверджує, що міська рада не може відмовитися від можливості наповнювати міську казну, оскільки має багато видатків. Попри це у Луцькраді пропонують зменшити ставку по відношенню до тієї, що діє зараз.

У підсумку члени комісії проголосували за зниження ставки з 1% до 0,5% за метр квадратний житлової чи нежитлової нерухомості. Проте, остаточне рішення ухвалять депутати на пленарному засіданні сесії міськради.

Софія СІЧКУН

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром