Польське золото і Луцьк: історія операції

27 Листопада 2019, 15:46
Фото ілюстративне 4111
Фото ілюстративне

Таємна операція з перевезення польського золота на батьківщину пролягала через Луцьк. 

Сто тонн золота повернули з Англії до Польщі, тож Національний банк  оголосив про завершення таємної операції. Відтепер скарби зберігатимуть в сховищах центрального банку. Про це пише сайт Monitor Info.

В операції перевезення польського золота задіяли  кілька тисяч осіб, переважно працівників банківських служб і служб безпеки. Золоті злитки увесь листопад перевозили до Польщі літаками.

У суворій таємниці літаки із золотим вантажем, вартим понад 18 мільярдів злотих, приземлялися на летовищах у Варшаві та Познані.

Потім блакитні вантажні автомобілі в ескорті кількадесяти спецпризначенців розвозили золото по сховищах у Польщі.

Історія бере початок перед Другою Світовою війною. Польський банк почав евакуацію національних золотих запасів, спочатку до відділень у Седльце, Бересті, Замості та Любліні.

Одразу після нападу німців на Польщу два полковники, Адам Коц та Ігнаци Матушевський, розпочали найнебезпечнішу частину операції. Спочатку вони переправили золото до Луцька. У «золотий конвой» увійшли 30 автомобілів. Потім золото вивезли до Румунії, звідки кораблем доправили до Туреччини. Із Туреччини золото переправили потягом до Сирії, із Сирії – до Бейруту в Лівані.

Потім золото попливло до французького Тулону, щоби, після того, як Німеччина напала на Францію, врешті-решт потрапити до Англії.

Директор Національного банку Польщі Адам Гляпінський розповів, що центральний банк залишив у Англії частину золота, щоби «здійснювати поточні розрахунки». НБП у липні інформував, що у 2018–2019 роках його золоті резерви зросли на 125,7 тонн – до 228,6 тонн

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024