День народження провідника: у місті вшанували Степана Бандеру

01 Січня 2017, 17:14
2424

У місті відзначили 108-у річницю від дня народження голови Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери.

Вшанування відомого українця відбулося 1 січня біля луцького РАЦСу, де планують спорудити пам'ятник на його честь – повідомляє інформаційне агентство Волинські Новини.

На захід зібралося близько сотні лучан: політики, громадські діячі та просто небайдужі до минувшини та сьогодення лучани.

На місці майбутнього пам'ятник духівники прочитали спільну молитву за упокій душі Степана Бандери. Як наголосив один із присутніх священиків, сьогоднішня війна в Україні – це наслідок відсутності потужної національної ідентичності, тож українцям необхідно берегти свою історію та традиції.

Також до присутніх звернувся голова Волинського братства ветеранів ОУН-УПА Богдан Вівчарик.

«Ми стоїмо біля цього сірого постаменту, а тут вже мав би бути пам’ятник, вартість якого понад 3 мільйони гривень. Роботи частково відбуваються, вже з гіпсу скульптори роблять постамент Степана Бандери в натуральний ріст. Але кошти потрібно ще чималі, тому міська влада повинна дослухатися до нас, не відкидати історію та виділити впродовж двох років необхідні гроші, аби ми гордилися цим місцем та своїм містом. Бандера – Герой, визволитель України, й ми це повинні пам'ятати», – наголосив Вівчарик.

Опісля усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих у боротьбі за свободу України та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Зауважимо, що Степана Бандеру вважають спірною особистістю. Проте окремі цитати, написані відомим українцем в еміграції, все ж заслуговують на увагу:

«...Український народ матиме змогу свобідно жити й розвиватися тільки тоді, коли визволиться з гніту й визиску російсько-большевицького імперіялізму, коли позбудеться всякого поневолення і стане сам господарем на своїй землі, в Самостійній Соборній Українській Державі...

...Самостійну державу може здобути собі український народ тільки власною боротьбою і трудом. Сприятливий розвиток міжнародньої ситуації може значною мірою причинитися до нового розгорнення й успіху нашої визвольної боротьби, але він може відограти тільки допоміжну, хоч дуже корисну ролю. Без власних змагань українського народу найсприятливіші ситуації не дають нам ніколи державної незалежности, хіба тільки зміну одного поневолення на інше...

...Як визволення, так і оборона самостійности України може в основі спиратися тільки на власні українські сили, на власну боротьбу і постійну готовість до самооборони...

...Росія, із своїм глибоко вкоріненим, а в сучасну добу найбільш розпаленим загарбницьким імперіялізмом у кожній ситуації, у кожному стані, всіми силами, з усією запеклістю буде кидатися на Україну, щоб утримати її в складі своєї імперії чи наново поневолити...

...Основною метою і найголовнішим принципом всієї української політики є і мусить бути відбудова української держави, шляхом усунення большевицького поневолення і розчленування російської імперії на самостійні національні держави...»















 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром