Підсумок року: яких змін зазнало місто у 2016 році

31 Грудня 2016, 15:23
5022

Рік, що минає, приніс лучанам чимало змін, які стосуються різних сфер життя міста.

Щоб нагадати про головні перипетії року, Район.Луцьк зробив підбірку найважливіших змін, яких зазнав обласний центр Волині.

 

 

РЕМОНТ ДОРІГ


 

На вулиці Винниченка, поблизу приміщення прокуратури, поклали нову тротуарну плитку. Замінили пішохідну частину у місцях найбільшого пошкодження плитки у рамках поточного ремонту вулиці.

На вулицях Кафедральній, Плитниці та Замковій 2 липня розпочалися будівельні роботи з облаштування скверу, дороги та тротуарів навколо Луцького замку. На облаштування скверу на Плитниці витратили 970 тисяч гривень. Ремонт самої вулиці обійшовся у 900 тисяч, а на ремонт дорожнього покриття від вулиці Замкової до Плитниці запланували витратити 950 тисяч гривень.

У лмпні почали ремонт на вулиці Лесі Українки. У рамках реконструкції зрізали кілька дерев. Інформаційну хвилю підхопили і активісти, які прийшли на сесію міськради, аби відвоювати зелені насадження. Врешті конфлікт щодо зрізування дерев вдалося врегулювати і на вулиці висадили нові зелені насадження.

Що стосується самої реконструкції, то прокуратура області розпочала два кримінальні провадження щодо ремонту центральної вулиці Луцька Лесі Українки. Правоохоронці мали з’ясувати, чи правомірно влада міста розділила об’єкт вартістю 8 мільйонів гривень на частини, обійшовши законодавство щодо регулювання державних закупівель.Експертиза показала порушення процедури державних закупівель, проте розслідування у справі досі триває. Наразі правоохоронці перевіряють, чи було нецільове використання бюджетних коштів під час реконструкції.

На проспекті Відродження ремонтували тротуари.

У 2016 відремонтували шляхопровід на Соборності-Перемоги, де пізніше виявили порушення будівельних норм. Тому шляхопровід довелося лагодити повторно. Адже на об'єкті, ремонт якого обійшовся місту більш ніж у мільйон гривень, з’явилася тріщина.

Ремонтували 2016 року і шляхопровід на Ківерцівській.Задля безпечного переходу облаштовували надземний прохід. Орієнтовна вартість комплексу робіт по встановленню сходів і облаштуванню пішохідних переходів становить близько 900 тисяч гривень. Сходи мали встановити до 15 грудня.

На проспекті Волі розпочали ремонтувати тротуарне покриття з боку вулиці Глушець.

 

БУДІВНИЦТВА І ЗНЕСЕННЯ


 

На вулиці Гаврилюка, 5 знесли аварійний будинок, у якому пиячили безхатьки і який заважав місцевим мешканцям.

У квітні 2016 року на розі Конякіна-Гордіюк представники ЗАТ «Луцький домобудівельний комбінат» (ЛДБК) розпочали будівництво чотирьох багатоповерхівок і передали ключі від перших двох квартирсім’ям загиблих в АТО. Загалом учасникам бойових дій та сім’ям загиблих в АТО передбачать у новобудові 10 квартир. Через будівництво ще наприкінці 2015 року лучани обурилися, що поблизу зеленої зони у 40-му мікрорайоні, почали різати дерева. Люди блокували зрізування дерев, які ліквідовували задля будівництва та всіляко перешкоджали, на їхню думку, незаконному будівництву. Проте забудовник запевняв, що будівельні роботи – законні. Крім того, у рамках зведення багатоповерхівки пообіцяв облагородити зелену зону, якій пізніше надали статус парку. Після довготривалого конфлікту між забудовником та частиною жителів 40-го мікрорайону, нарешті вдалося підписати меморандум про партнерство та співпрацю.

У центрі міста відремонтували фасад будинку «Бім-Бом» на вулиці Лесі Українки. На початку червня будівлю утеплили пінопластом. Пізніше, зверху на фасаді споруди, намалювали різнокольоровий орнамент. Оздобили вишиванкою верхню частину будинку.

У центрі міста завершують будівництво розважального центру, який обіцяли ввести в експлуатацію ще 24 серпня, проте до кінця року його так і не відкрили. У «Промені» розташують кінотеатр «Multiplex» на п’ять кінозалів, концерт-хол, дитячий розважальний центр, боулінг на 8 доріжок, більярдний клуб, зону фуд-корту з літньою терасою, кав’ярню, ресторан з окремою терасою, нічний диско-клуб, караоке клуб, гіпермаркет «Сільпо».Поблизу кінотеатру встановили нові лавочки, на яких можна не лише сидіти, а й полежати під відкритим небом.Також на площі біля розважального центру «Промінь» висадили зелені насадження. Зокрема, там ростимуть клени сорту «Globosum» та ялини «Glauca».16 грудня на фасаді оновленого розважального центру «Промінь» змонтували його назву. Тепер вона буде червоного кольору.

Поблизу стадіону «Авангард» у 2015 році почали будувати спортивний центр Sport Life. Засновник групи компаній «Sport Life» – Дмитро Єкімов. Відкрили перший спортцентр з повним спектром фітнес-послуг як для дорослих, так і для дітей 8 жовтня 2016 року.

У 2016 році на вулиці Єршова, 9а почали будувати ЖК «Британія Хол». Здати в експлуатацію десятиповерхову будівлю планують у другому кварталі 2017 року. Забудовник – «РоялХауз».

На вулиці Єршова, 9б у третьому кварталі 2016 року почали будувати п’ятиповерховий ЖК «Австрійський Волинь». Завершити будівництво планують у четвертому кварталі 2017 року. Забудовник – ТзОВ«Маневичіагробуд».

У 2016 році в ЖК «Оберіг» здали в експлуатацію житловий будинок VI черги будівництва, що знаходиться за адресою Арцеулова, 12. Споруду зводили протягом року. Забудовник – ПАТ «Луцьксантехмонтаж 536».

На проспекті Перемоги, 34 розпочали будівництво житлового комплексу «Тріумф». Здача І, ІІ черги будівництва, а саме чотирьох під’їздів, запланована на червень 2017 року. Забудовник – ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536». Крім того, на проспекті Перемоги, 34 у 2016 році завершили будівництво чотириповерхового будинку на 24 квартири.

5 травня розібрали закинуту будівлю колишнього «Альфа-казино», яке згоріло кілька років тому і слугувало притоном для безхатьків.

На вулиці Липинського, 11 здали в експлуатацію десятиповерхівку на 144 квартири. Забудовник – ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536».

Житловий комплекс «Луцька Рів'єра» на вулиці Ковельській, 29-31 почали будувати 25 травня 2016 року, завершити будівництво планують у першому кварталі 2017 року. Забудовник – «Торгінвестбуд-Луцьк».

На вулиці Стрілецькій, 21б будівництво шестиповерхового будинку на 18 квартир розпочали 2015 року. Забудовник – МП «Турія». Завершили спорудження об’єкта в 2016 році.

На вулиці Ковельській знесли одну із найстаріших аптек у місті.

 

ПАМ'ЯТНИКИ ТА МЕМОРІАЛЬНІ ДОШКИ


 

У мікрорайоні ЛПЗ відкрили меморіальну дошку на честь героя Сергія Климчука. Він був учасником Майдану 2004 року, Євромайдану 2014 року, одним з перших зголосився добровольцем у лави батальйону «Айдар». Війна забрала його в рідних у віці 45 років.

На вулиці Шопена демонтували  стелу Героїв Радянського Союзу та перенесли у Музей українського війська та військової техніки. Виконали перенесення об’єкту на виконання розпорядження міського голови, звернення ветеранської організації Луцька та рішення «декомунізаційної» комісії при міськраді. 5 травня відбулося урочисте відкриття оновленої Стели Героїв Радянського Союзу, яку перенесли в регіональний музей українського війська та військової техніки. Раніше стела розташовувалася через дорогу від «Меморіалу вічної слави» на вулиці Шопена.

13 квітня на вулиці Лесі Українки демонтували пам’ятник члену КПЗУ Степану Бойку. Демонтувати монумент Бойку вирішили ще в грудні 2015 року під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження. Потім це рішення підтримали депутати міськради голосуванням на сесії 30 березня. Пам’ятник передали у Волинський краєзнавчий музей.

5 травня на Луцькому базовому медичному коледжі з’явилася пам’ятна меморіальна дошка її випускнику – героєві російсько-української війни Олександру Сивому.

У місті повернули втрачену колись пам’ятну дошку видатному льотчику Констянтину Арцеулову, який першим за всю історію світової авіації зумів вивести літак зі штопора. Дошку знайшли біля каменя на розі проспекту Грушевського та вулиці Стрілецької.

14 жовтня, на свято Покрови, у центрі міста відкрили оновлений стенд зі світлинами волинських героїв, які віддали своє життя, захищаючи східні кордони України. На захід зібралися рідні та близькі загиблих військових, представники місцевої влади та небайдужі лучани. Освятив фотостенд митрополит Луцький і Волинський УКПЦ КП Михаїл. 24 листопада частина оновленої Стели Героїв АТО згоріла. Причиною загоряння назвали вогонь від лампадки, яку перекинув вітер. В кінці грудня згорілу частину фотостенду відновили.

У центрі Луцька на місцях колишніх єврейських цвинтарів встановили меморіальні знаки. Один із знаків розташований на вулиці Заповітній біля школи №1. Там був перший відомий з історичних джерел цвинтар. Другий знак встановили на узвозі Тещин язик. Єврейське кладовище на цьому місці було із середини ХІХ століття.

На стіні будинку на вулиці Кравчука, 7 у червні відкрили меморіальну дошку РустамуХамраєву, який загинув у бою під містом Металіст у Луганській області.

На території церкви у Старому місці відкрили пам’ятник християнському милосердю волинян. Пам’ятник знаходиться біля Хрестовоздвиженської церкви на вулиці Данила Галицького. Монумент освятили в день вшанування пам’яті загиблих у Голодоморі 1932-1933 років.

Напередодні Дня Незалежності, 23 серпня, на території торгово-розважального комплексу «Сіті-парк встановили новий пам’ятник лідеру гурту «Скрябін» Андрію Кузьменку.

 

ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ


 

З 15 лютого подорожчав проїзд у електротранспорті. За проїзд в тролейбусах лучани почали платити дві гривні, а вартість разового квитка для учнів та студентів подорожчав до однієї гривні.

Села Гірка Полонка і Липини з’єднав новий приміський маршрут 236. Він пролягає вулицями Львівська, Потебні, Гнідавська, Ковельська, Набережна, Яровиця, Перемоги, Соборності, Молоді, Відродження, Рівненська, Теремнівська.

З 1 грудня між селами Забороль та Підгайці почав почав курсувати приміський маршрут 251. Автобус відправляється з села Підгайці від сільської ради. У Луцьку маршрутка їде по вулиці Дубнівській, повертає направо на Рівненську (по Авторемонтній), розвертається на Київському майдані знову на вулицю Дубнівську і спускається на вулицю Глушець. Повз Центральний ринок автобус прямує до вулиці Ковельської, далі на Володимирську і в село Забороль. Рух у зворотному напрямку аналогічний.

На проспекті Соборності, поблизу гіпермаркету «Там Там», перенесли зупинку громадського транспорту. Та не зважаючи на це, люди вперто приходили на старе місце. Згодом, копи показували лучанам, де сідати у маршрутки та штрафували порушників.

Після нарікань мешканців вулиць Клима Савура та Івана Огієнка запустили новий маршрут. Відтепер цими вулицями курсує маршрут № 33 «Центральний ринок – Карпенка-Карого».

 

ІНШІ ЗМІНИ


 

На проспекті Відродження, 22В відкрилася школа усної лічби «Соробан», де маленьких лучан навчають усної лічби за допомогою японських рахівниць. Метод дає можливість відійти від поділу на гуманітаріїв та технарів. Учні досягають значних результатів вже через один місяць після початку навчання. Оцінювання у школі «Соробан» немає, існує лише система заохочення – зірочки різних кольорів.

У місті заборонили виступати проросійським артистам. Представникам українського шоу-бізнесу, які здійснювали комерційну діяльність на території Російської Федерації, заборонили виступати у Луцьку.

На вулиці Лесі Українки закрили єдине вегетаріанське кафе. За два роки існування «Намасте» не виправдало себе, попри оригінальну кухню та привітний персонал.

У центрі міста, біля ЦУМу, замінили світлофори. Демонтували старий світлофорний об’єкт 18 квітня, а 22 квітня почали функціонувати нові світлофори.

У Старому місті запланували платні парковки. Певний час електронна система паркування працюватиме у тестовому режимі безплатно, а після перевірки з 6:30 до 16:30 буде платне паркування, на безоплатний в'їзд та виїзд з території даватимуть 20 хвилин, далі – оплата 6 гривень за годину. Міська рада провела конкурс на організацію платного паркування в Старому місті. 

На вулиці Драгоманова облаштували обмежувачі руху, боларди, на в’їзді до історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

З третього жовтня Пункт Прийому Візових Анкет працює за новою адресою – Кривий Вал, 31. Розмістилася установа у нещодавно збудованому торговому центрі на третьому поверсі. Рішення про перенесення візового центру без ентузіазму сприйняли пересічні лучани.

Посеред площі з кільцевим рухом біля кінотеатру «Промінь» встановили газорозподільчий пункт. Споруду намагалися приховати за деревами, але її стиль все одно на виду у лучан. У ПАТ «Волиньгаз» повідомили, що газорозподільний пункт належить житловому комплексу, який зводять по сусідству. Газовики переконують, що споруда є необхідністю та не несе небезпеки учасникам дорожнього руху.

5 листопада в одному з центральних скверів міста (проспект Волі 31, 33) відновили трояндову алею і висадили 80 плетучих та низькорослих троянд.

На головній пішохідній вулиці міста ростимуть липи та кущі кульової і квадратної форми. Кущі сформовані з рослин, які називаються самшитами. Зелені насадження висадили в рамках реконструкції вулиці Лесі Українки.

У місті встановили скульптури кликунів. Зокрема, фігурки з’явилися на Братському мості, у зоопарку і біля замку Любарта та біля залізничного вокзалу.

У місті відбулися зміни схеми організації дорожньо-транспортного руху.

На вулиці Наливайка, 6а, відкрили нову амбулаторію загальної практики – сімейної медицини. В амбулаторії працюватимуть три лікаря загальної практики – сімейні лікарі з першою кваліфікаційною категорією, лікар-педіатр та сестри медичні загальної практики – сімейної медицини, які надаватимуть первинну медичну допомогу 5712 дорослим та 1400 дітям.

19 жовтня на вулиці Карпенка-Карого поблизу Варшавського ринку відкрили першу у місті платну комунальну парковку на 25 паркомісць. Вартість стоянки за годину – шість гривень.Парковка обладнана паркоматом.

 

 

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром