З історії вулиці На Таборищі

30 Грудня 2016, 16:37
4454

Вулиця На Таборищі, що пролягає між вулицями Шопена і Нестора Бурчака, вже набула в Луцьку певної слави через свою назву.

Історія цього місця тягнеться щонайменше з ХІХ століття. Як пише краєзнавець Вальдемар Пясецький, тут свого часу було вибране місце для військових навчань. Згодом місце стали називати Таборищем – бо тут таборувалися війська. Якщо Луцьк XVII століття можна назвати суцільним монастирем через велику кількість релігійних католицьких орденів, кожен з яких мав свій монастир у місті, то в ХІХ столітті це було місто військових, – повідомляє видання «Хроніки Любарта».

Мабуть, через горбистий рельєф і розташовану поруч річку Сапалаївку, літні навчання вирішили проводити саме тут. До того ж, місце мало зручне розташування – неподалік знаходилося місто і казарми. Проте Луцьк з часом територіально розширювався, тому місце таборування посувалося все далі. Ділянка ж таборищ була перспективною для міської забудови.

На початку 1924 року затвердили державну програму будівництва житла для державних службовців. Програма торкалася майже півсотні міст та містечок у східних воєводствах. Для цієї мети міністерство фінансів виділило величезний кредит. Щоб трохи здешевити і прискорити будівництво, планувалося, що будуть розроблені типові проекти, які будівельники будуть втілювати на місцях. До розробки притягнули майже 20 архітекторів та інженерів.

У Луцьку будували квартал, запроектований Теодором Бурше, який був випускником архітектурного факультету Варшавської політехніки. Його називали kolonia urzędnicza – урядова колонія.

Луцький проект Теодора Бурше на стадії планів був грандіознішим, ніж той, що вдалося реалізувати. На краще – замість суцільної території з будинками, півплощі відвели на парк. Так, по одну сторону вулиці Листопадового повстання почали проектувати квартал, а з іншої – парк з доріжками, які серпантином оперізували територію. На доріжках стояли лавочки, а приблизно по центру парку – фонтан. Сьогодні це зелена ділянка біля дитячої залізниці.

Урядова колонія була прогресивна не тільки з тієї точки зору, що це був район комплексного підходу забудови, застосований в Луцьку вперше, а й тому, що містила водо-каналізаційну мережу, хоча централізований міський водогін тоді тільки проектувався. Однією з вулиць урядового містечка була Мінкевича, яку в радянський час перейменували на Чекістів. На колишній урядовій колонії збудували п’ятиповерхові будинки.

З 1991 року цій вулиці дали назву На Таборищі. Будинки на вулиці Літній, біля Палацу учнівської молоді, Волинський краєзнавчий музей та напроти нього – це також забудова урядового кварталу.







Коментарі
30 Грудня 2016, 23:10
Цікаво, наскільки старовинним є наше місто
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром