Відтепер луцькі незрячі мають змогу читати пресу

29 Грудня 2016, 10:33
2698

Перше число тижневика «Сім’я і дім», надрукованого шрифтом Брайля, презентували в кафе «Аліса».

Заклад для презентації обрали невипадково: в «Алісі» тепер є меню, яке можуть прочитати незрячі. Уявіть собі, як ви заходите в кафе, берете меню, замовляєте страву і за філіжанкою кави читаєте улюблену газету. Відтепер таку можливість мають і люди з вадами зору. Також меню шрифтом Брайля надрукувала і броварня «Карабас-Барабас».

Більшість із присутніх незрячих лучан вперше в житті змогли самостійно зробити замовлення. Так само і почитати свіжу газету.

«З гордістю можу  сказати: здійснилася не тільки моя мрія, а й мрія усіх незрячих. Адже ми хочемо так само, як усі, ходити в ресторани, замовляти страви, зрештою, користуватись будь-якими послугами , які надає той чи інший заклад. І головне – робити це самостійно. Адже за 25 років незалежності піднімається тільки тема пільг і преференцій з нагоди Дня білої тростини. Мовляв, дайте бідним сліпеньким кусок хліба, мішечок цукру, муки, консерву, морозиво чи чоколяду. Але ми хочемо щодня відчувати себе повноцінною частиною суспільства», – розпочав презентацію голова волинського осередку ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук і підкреслив, що реалізувати подібні проекти не є дорого, головне, поставити собі за мету.

Друкар Олександр Мельник побажав рестораторам-піонерам, аби не доводилося часто передруковувати меню у зв’язку зі зміною цін.

У другій частині заходу гості читали видання «Сім’я і Дім»  – зацікавлено, із захватом, дехто навіть із трепетом. Адже це одна з перших газет в Україні, яка випустила версію шрифтом Брайля.

«Ми подумали чому б не зробити такий подарунок для тих, хто, можливо, ніколи не читав газет. Але це той випадок, коли ідея не є первинною. Насамперед,  у Луцьку з’явилася можливість видавати поліграфію для незрячих. Для першого разу ми вибрали десять мотиваційних текстів різноманітної тематики з життя волинян. До прикладу, є історія бабусі, що стрибнула з парашуту в 72 роки, лікаря з Ковеля, який переміг ДЦП і зараз виходжує діток із цією хворобою, про бобрів у Луцьку та інші позитивні історії. Сподіваюся, що незабаром вийде більше друкованої преси шрифтом Брайля, ми готові поділитися досвідом», – розповіла головна редакторка тижневика Наталка Пахайчук.


Редакція приурочила соціальний проект до 20-річного ювілею газети «Сім’я і дім», перший номер якої вийшов 27 грудня 1996 року. Та шеф-редактор холдингу «CID MEDIA GROUP» Ігор Денисевич наголосив, що це не є разова акція, проект буде діяти регулярно.

«Наразі тираж першого числа «Сім’ї і дому» шрифтом Брайля становитиме до 30 примірників. Ми його  розповсюдимо безкоштовно і адресно, а також надамо для місцевої організації УТОСу і навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами зору у селі Крупа. Ще у нашій структурі є журнал «Сімейний порадник», десяток інтернет-видань і радіо. На базі «СІД-FM»  ми плануємо робити аудіо-версію газети, яка буде більш доступною, адже не всі незрячі володіють шрифтом Брайля», – анонсував нові ідеї журналістів Ігор Денисевич.


Фінансові витрати, пов’язані з друком газети, узяв на себе холдинг «CID MEDIA GROUP» у рамках корпоративної соціальної відповідальності бізнесу, а спеціалісти з ГО «Генерація успішної дії» виконали друк на обладнанні ««Braille Studio».

«Ми маємо багато ідей і дуже хочемо друкувати книги і газети. Але наше обладнання не розраховане на великі тиражі, бо це офісний принтер. Тому, аби такі проекти продовжувалися, ми розпочинаємо збір коштів на BrailleBox, який за хвилину видруковує 15 сторінок шрифтом Брайля. Тож нам дуже потрібна справжня «мобілізація добра»: просимо усіх небайдужих, соціально відповідальний бізнес долучитися до збору коштів. Тоді це буде унікальна друкарня, яка працюватиме для всієї України. Ми дякуємо всім, хто долучився до створення теперішньої «Braille Studio»: Тетяні ЄремеєвійПетру Пилип’юку, благодійному фонду «Волинь-2014», Володимиру Цибульському, Волинській обласній друкарні в особі Івана Синюка, Луцькій міській раді та міському голові Миколі Романюку, Волинській єпархії УПЦ, кожному, хто так чи інакше підтримував нас», – підсумував Віталій Ткачук.

Презентація видалась справді домашньою. Про гостей щиро піклувались, можна було почастуватись  десертами з чаєм і вишуканим фуршетом.






Реквізити: ГО ВОО ВГО «Генерація успішної дії», ЄДРПОУ 37004147, Р-р 26008055511197, МФО 303440 в Волинській філії ПАТ КБ «Приватбанк».

Більше інформації на сторінці «Braille Studio» та Волинського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Facebook.

 

Антоніна АНДРІЙЧУК

Марія ВАВРИНЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром