Громади Волині вимагають повторно обговорити перспективний план області

15 Листопада 2019, 18:45
Фото ілюстративне 2766
Фото ілюстративне

Волинська економічна ліга та представники об’єднаних територіальних громад вимагають в тижневий термін скликати повторне засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо адмінтерустрою базового та субрегіонального рівнів Волинської області.  Засідання фіксуватимуть на відео та стенографуватимуть.

Таке рішення прийняли 15 листопада під час відкритого засідання Асоціації органів місцевого самоврядування «Волинської економічної ліги».

Волинська економічна ліга вважає неприйнятними методи органів обласної влади, які застосували під час формування моделі перспективного плану базового і субрегіонального рівнів Волинської області. Протокол засідання від 29 жовтня не відображає реальної дискусії та містить не обґрунтовані рішення, які не виносили на загальне схвалення.

Читайте також: Ідея великого Луцька: що думають у громадах про об'єднання з обласним центром 

Рішення щодо об’єднання Луцька з навколишніми громадами не прийняли голови ОТГ, депутати та жителі громад, які вже функціонують.

Голова Боратинської ОТГ Сергій Яручик, а також член робочої групи зазначив, що робоча група повинна об’єктивно й професійно підійти до майбутнього нашої Волинської області.

«Має бути механізм, як формувати майбутнє нашої області. Обговорення відбувалося в кожному районі, але щоб якесь рішення ми приймали, такого не було. Тому сьогодні робоча група повинна повторно розглянути питання щодо об’єднання. Вона має розробити свої принципи і критерії, за якими мають формувати модель Волині. Все має бути відкрито й прозоро, з всіма учасниками процесу об’єднання», – наголосив Сергій Яручик.

Виконавчий директор «Волинської економічної ліги» Анатолій Банера зазначив, що сьогодні громади мусять згуртуватися, тому й зібрали засідання, щоб почути кожного. Адже громади – це є сила, до якої потрібно дослухатися.

Голова Люблинецької ОТГ Наталія Сіховська наголосила, що сьогодні потрібно разом напрацювати пропозиції щодо перспективного плану.

«Коли ми побачили новий перспективний план області, де має бути 44 ОТГ, ми звернулися в Мінрегіон за роз’ясненням. Отримали відповідь, що 44 громади – це лише рекомендація. Плюс до того, жирним шрифтом було прописано, що при кожній обласній державній адміністрації діє робоча група, і лише ті пропозиції, які разом напрацюють з громадами, розглядатиме Мінрегіон», – резюмувала Наталія Сіховська.

Голова Липинської громади Богдан Гусак зауважив, що влада повинна враховувати позиції кожної громади.

«Робоча група при ОДА знівелювала цим процесом, прийняли одноосібне рішення, коли членів робочої групи поставили до відома, як все має бути, нікого думки не запитали. Це не прийнятно. Жителі громад хочуть одного, аби в їхніх громадах створили достойні умови для життя», – повідомив Богдан Гусак.

Ексголова Луцької РДА Тарас Яковлєв виголосив свою підтримку головам ОТГ. Він зазначив, що такі доленосні для Волині й громад рішення мають приймати спільно й прозоро.

1

Голова Княгининівської сільради Олена Твердохліб повідомила, що вони, як і Липини, думали залишитися за межами Луцької ОТГ.

«Напевно, ми одні з перших вирішили звернутися в Мінрегіон і направили до Альони Бабак (міністр розвитку громад та територій України) лист про те, що наша громада не підтримує рішення щодо об’єднання з Луцьком. Ми надсилали запит, щоб нам надали копію протоколу, але досі нам ніхто не надав її. Людей в громаді рішення робочої групи збунтувало. Згідно опитувань, які провели в громаді, зрозуміло, що близько 90% населення хочуть залишитися самостійною громадою. Вони бачать майбутнє громади. І ми йтимемо до кінця, аби залишитися самостійними», – наголосила Олена Твердохліб.

Голова Волинської економічної ліги Олег Кух зауважив, прикро, що ніхто з представників виконавчої влади, хто приймав рішення, не прийшов подискутувати й обговорити це питання.

Голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк обурився, що декілька чиновників роблять те, що хочуть.

«Мабуть, люди забули, що в нас є зміни в державі щодо влади. Ніхто протокол засідання робочої групи нам не дав. Ніхто не зважає на думку 13 тисяч людей, стільки нас в громаді. Я пропоную, щоб ми об’єдналися всі, аби не нехтували нашою думкою. Якщо до нас не дослухаються, то просто так це не пройде», – додав Юрій Семенюк.

Керівник Заборольської ОТГ Валерій Боярський пояснив, що зірок з неба в їхній громаді не хватають, але люди бачать результати роботи.

«Ми об’єдналися згідно з перспективним планом. До нашої громади неодноразово був шантаж від міста Луцька щодо транспорту й е-квитків. Ми провели збори і 95% всіх присутніх на зборах вирішили залишитися у складі Заборольської ОТГ. Приєднуватися до Луцька люди поки що не хочуть. І загалом більше 90% населення хоче залишитися в складі громади», – зауважив Валерій Боярський.

Голова Гіркополонківської сільської ради Ніна Симонович сказала, що ним й іншим громадам прикро щодо такого рішення робочої групи.

«Ми його розцінюємо як неповагу до громади. Про те, що Луцьк давно планував приєднати нашу громаду, то це всім відомо. Як тільки прийняли закон «Про добровільне об’єднання», то на сесії міської ради ухвалили рішення щодо об’єднання Гіркої Полонки з Луцьком. Коли ми організовували громадські слухання, то ніхто з Луцька не приїхав. І ми вже тоді зрозуміли, що нікому не потрібні, і вирішили – не об’єднуватися з обласним центром Волині. Рішення робочої групи не зрозуміле й не правильне. Громада має бажання далі працювати і бути самостійною», – сказала Ніна Симонович.

Керівниця Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк теж висловила свою позицію щодо рішення робочої групи.

«Ми єдина громада біля міста Луцька, яка відноситься до Ківерцівського району. Нам, як сільським головам, потрібно прислухатися до людей, і до того, що вони хочуть. Я не прирівнюю нашу громаду ні до Боратинської, ні до Липинської, ні до Підгайцівської, але за два роки ми маємо те, чого не мали за 20-30 років. І люди бачать зміни. 11 листопада наші депутати прийняли рішення, щоб провели повторне засідання робочої групи з урахуванням пропозицій жителів Жидичинської громади, і наразі ми хочемо, аби Жидичинську сільську раду залишили самостійною адмінтеродиницею базового рівня», – пояснила Галина Матвіюк.

Голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорошук зауважив, що можна знайти якусь іншу форму співпраці Луцька й об’єднаних територіальних громад, які межують з містом.

«Кожна з цих громад визнана спроможною і об’єдналася добровільно. ОТГ нічого не порушили. Я думаю, що ці громади потрібно залишити. Ще одне. В нас в громадах й так мало професійних кадрів, багато виїжджають за кордон. Тому, якщо люди дізнаються, що їхньою думкою й далі нехтують, то, боюсь, вони за кордоном шукатимуть не тільки роботу, а й житло», – наголосив Анатолій Дорошук.

Очільник Мар’янівської ОТГ Олег Басалик розповів, що сьогодні в Горохівському районі сформували тільки одну ОТГ – Мар’янівську. До кінця року їх більше не стане.

«Люди поклали велику надію на ОТГ. Її дуже важко створювали, орієнтовно два роки. Слава богу, ми все пережили. Я підтримую, що потрібно враховувати при об’єднанні не тільки думку голів, а й мешканців. Основним принципом при об’єднанні є добровільність. Виходячи з протоколу робочої групи в Горохівському районі має бути дві ОТГ: Горохівська та Берестечківська. А Мар’янівську громаду, яка вже існує, включили в склад майбутньої Горохівської, не питаючи нікого. Без нас самих, нас женили. Яким механізмом керувалися, ми не знаємо», – висловився Олег Басалик.

Окрім того, свої думки виголосили й інші сільські голови. Всі підтримують керівників громад і кажуть, що нехтувати думкою громад було не порядно.

Олег Кух на завершення зазначив, якщо дали можливість працювати громадам в такому форматі, в якому сьогодні функціонують, значить робочій групі потрібно в турборежимі працювати над білими плямами (громади, які не об’єднані), тобто укрупнювати громади, доєднувати одна до одної..

«Сьогодні існує безліч пропозицій щодо співпраці Луцька з іншими громадами. Про все можна домовлятися. А існуючим громадам потрібно працювати так, аби сусідні населені пункти хотіли об’єднатися з уже існуючими. Ми підготували звернення до в. о. голови Волинської ОДА Олександру Киричуку та голові облради Ірині Вахович», – додав Олег Кух.

Тепер Волинська економічна ліга та голови громад чекатимуть на результат.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром