«Освіта – не курси по ліквідації неписемності», – головний освітянин Луцька

28 Грудня 2016, 13:00
2161 Джерело: lutskrada.gov.ua

Дитячо-юнацькі спортивні школи не передали у підпорядкування управлінню фізичної культури та спорту, бо вважають, що їх основне завдання – не олімпійські чемпіони, а загальний розвиток дітей.

Голосування за відповідний проект рішення відбулося у середу, 28 грудня, під час пленарного засідання сесії міської ради.

Заступник луцького міського голови Юрій Моклиця розповів, що передача ДЮСШ із управління освіти у підпорядкування управлінню спорту – рішення обдумане та вмотивоване. Насамперед він вважає, що спортшколи є не освітянськими закладами, а спортивними, і орієнтуватися вони повинні на виховання чемпіонів.

За його словами, в Україні є чітка статистика досягнень вихованців ДЮСШ, з якої видно, що школи, підпорядковані управлінням освіти, дають удвічі менше чемпіонів, аніж ті, що діють під керівництвом управління спорту.

«У нас в Луцьку більше немає кому готувати майбутніх олімпійців. Порівняйте положення про ДЮСШ і про позашкільний навчальний заклад. У звичайних навчальних закладах орієнтуються на процес, ми ж хочемо зорієнтувати школи на результат», – зауважив Юрій Моклиця.

Основними завданнями у розвитку ДЮСШ заступник мера вважає  організацію змагань, створення бонусної програми для учнів, що мають найбільші досягнення та головне – створення олімпійських чемпіонів.

«Батьки мають бути вмотивовані, щоб дитина росла. Даєш результат – маєш бонус. Варто вести також моніторинг спортсменів та тренерів, створити аматорську команду для дорослих. Спорт не повинен закінчуватися у 17 років, коли дитина закінчує школу», – розповів Юрій Моклиця.

Його підтримав депутат Луцькради Павло Данильчук. На його думку, спортивні школи повинні бути у системі спорту. Крім того, він пояснив – працівникам ДЮСШ не потрібно боятися змін, бо школи залишаться комунальними закладами, тому роботи ніхто не втратить, натомість покращаться результати роботи шкіл.

«Для мене це правильне рішення. Спортивні школи мають бути у системі спорту. Правильно, що питання винесли. Не накручуйте працівників, вони думають, що не буде дітей, не буде ставок. Структури залишаються комунальними», – зазначив депутат.

Натомість начальник управління освіти Олег Гребенюк вважає, що спорт та освіта мають залишитися у нерозривному зв’язку. Крім того, він вважає, що ДЮСШ повинні орієнтуватися не стільки на результат, скільки на гармонійний розвиток дітей.

«Хочу заперечити. Освіта – не курси по ліквідації неписемності. Це розгалужене поняття. Ми говоримо про масовий спорт, а не високі досягнення. У першу чергу має бути гармонійний розвиток, а вже потім досягнення. Три школи високих спортивних досягнень – це абсурд», – зазначив Олег Гребенюк.

У підсумку депутати не підтримали проект рішення і залишили ДЮСШ у підпорядкуванні управлінню освіти.

 

Софія СІЧКУН

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром