У місті пропонують прозоро адмініструвати благодійні внески в лікарнях

27 Грудня 2016, 15:30
1726 Джерело: homemedhelp.com

Щоб простежити, чи належним чином медзаклади використовують кошти благодійних організацій, у місті пропонують обирати фонди для співпраці за конкурсом або створити єдиний благодійний фонд для усіх лікарень на умовах публічності.

Про це йшлося у вівторок, 27 грудня, під час круглого столу на тему «неформальних» платежів у закладах охорони здоров’я.

Консультант з впровадження ProZorro у Волинській області Сергій Адамчук зазначив, що організації, які співпрацюють із медзакладами, не підпадають під дію закону про публічну інформацію. Відповідно, простежити рух коштів значно складніше, аніж у будь-якій комунальній структурі.

Не можна відслідкувати й те, де саме представники благодійних організацій закуповують медичні засоби, які відправляють до лікарень. У зв’язку з цим за підтримки МФ «Відродження» у місті розробили два варіанти, які б могли врегулювати ситуацію з «неформальними» платежами у закладах охорони здоров’я.

Зокрема, медзакладам пропонують співпрацювати лише з тими організаціями, яких оберуть на конкурсних засадах. Для цього представники органу місцевого самоврядування або ж закладу охорони здоров’я повинні створити комісію, яка оцінюватиме досвід благодійних фондів та організацій, позитивний імідж та відсоток за адміністрування.

Іншим варіантом виходу із ситуації могло б стати створення органом місцевого самоврядування єдиного для всіх закладів благодійного фонду. Таким чином можна буде публічно контролювати усе, що відбувається у новоствореній структурі. Фонд повинен функціонувати за принципом єдиної закупівельної організації.

Натомість заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Луцької міської клінічної лікарні Андрій Смольянінов зауважив, що перший варіант, на його думку, ніяк не змінить ситуацію. Що ж стосується другого, то тут представник медзакладу вважає за потрібне регулювати ситуацію не на місцевому, а на державному рівні. Зокрема, він нагадав, що наразі розглядають створення Державної закупівельної агенції, яка могла б змінити ситуацію з благодійними коштами на краще.

Втім, коли саме на державному рівні візьмуться за реформу медицини – лишається під питанням.

 

Оксана ВЛАСЮК

Коментарі
28 Грудня 2016, 11:05
Створіть фонди в кожній лікарні , але з належним контролем і прозорою інформацією про використання.І головне - без бажання вкрасти ! Бо тоді нічого не допоможе.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром