«Виконком наплював на генеральний план», – депутат Луцькради

26 Грудня 2016, 12:13
2461

Депутат пропонує, аби рішення про затвердження детального плану забудови територій приймали на пленарному засіданні сесії міськради.

Відповідний проект рішення представив депутат Луцької міської ради Микита Рабан на засіданні постійної комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження у понеділок, 26 грудня.

Він розповів, що протягом останніх двох років рішення виконавчого комітету щодо детального плану території (ДПТ) порушують конституцію містобудування. Часто при прийнятті рішень виконком не звертає уваги на генеральний план та план зонування території.

Депутат зазначає, що згідно статті 19 Закону України про містобудування ДПТ затверджується рішенням виконкому, а за відсутності плану зонування виноситься на розгляд сесії. Проте депутат переконаний – попри наявність зонінгу, рішення щодо всіх ДПТ мають розглядати депутати. На його думку, це не буде суперечити законодавству, проте унеможливить прийняття незаконних рішень.

Микита Рабан нагадує, що свого часу план зонування затвердили для того, аби полегшити виконавчому комітету прийняття рішень при затвердженні детальних планів територій. Натомість виконком приймає рішення, які суперечать зонінгу та генплану.

«Виконком наплював на зонінг, наплював на генеральний план. Цьому є багато прикладів. Детальний план на вулиці Глушець, так само детальний план на вулиці Наливайка, на вулиці Львівській, де зазначена індивідуальна забудова, а вони погодили багатоповерховий житловий будинок. І це тільки протягом цього року», – зауважив депутат.

Він стверджує, що функції у виконавчого комітету ніхто забирати не буде, мова йде про «подвійний фільтр». Спочатку погодження детального плану буде виноситися на засідання виконавчого комітету, проте остаточне рішення прийматимуть депутати на пленарному засіданні.

Натомість голова комісії Андрій Козюра стверджує, що виносити всі рішення щодо ДПТ на сесії не варто. Він стверджує, що коли приймаються детальні плани територій, які суперечать генеральному плану та зонінгу, то міська рада може скасувати рішення виконкому.

«Якщо ДПТ не узгоджується з зонінгом, то рада має право скасувати. Якщо ж рішення відповідає зонінгу, то його не має змісту розглядати», – переконаний депутат.

Натомість Микита Рабан стверджує, що скасування рішень виконкому – процедура неробоча. Підтримав його думку і депутат Ігор Поліщук. Він говорить – за останній рік кілька ДПТ виконком прийняв з порушенням.

Зокрема, суперечить генплану та зонінгу території детальний план будівництва на вулиці Глушець. Попри те, що там передбачалося всього чотири поверхи та наявна транспортна розв’язка, виконком затвердив десятиповерхову забудову.

Члени комісії підтримали проект рішення більшістю голосів, проте остаточне рішення приймуть депутати на пленарному засіданні сесії міськради.

Софія СІЧКУН

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром