У Луцьку в школяра виявили менінгококову інфекцію

06 Листопада 2019, 14:07
2697

У Луцьку в одній зі шкіл в учня 2 класу зареєстрували випадок менінгококової інфекції, проводяться протиепідемічні заходи.

Про це інформують у Волинському обласному лабораторному центрі.

Захворювання почалося гостро з  підвищення температури тіла до понад  39 градусів,  головного болю,  болю в м’язах, інтоксикації, пізніше на тілі з’явився висип. Дитина госпіталізована в відділення інтенсивної терапії обласної інфекційної лікарні. В зв’язку з проведеним лікуванням в стані дитини  відмічається позитивна динаміка.

Лікарі закладу громадського здоров’я  ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України»  провели епідеміологічне розслідування вогнища менінгококової інфекції в навчальному закладі. Провели бактеріологічні обстеження підлягаючих контактних за місцем  навчання і проживання, організували  консультативний  огляд  контактних  лікарями. Хворих підозрілих на захворювання менінгококовою інфекцією серед контактних не виявили. Організовали протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації вогнища інфекції за місцем навчання та проживання. Встановили медичний нагляд.

Щеплення для профілактики менінгококової інфекції в Україні не входить до Календаря профілактичних щеплень, як обов’язкове, а належить до рекомендованих. Вакцина проти менінгококової інфекції «Менактра» зареєстрована в Україні та при бажанні громадян може бути придбана самостійно.

Бактеріологічно обстежитись на менінгококи можливо  в бактеріологічній лабораторії  Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України за  адресою м. Луцьк, пр. Волі,55,  по угоді (тел.234173).

До неспецифічних заходів профілактики  слід віднести загальнозміцнююче  загартування,  максимальне перебування на свіжому повітрі,  дотримання  особистої гігієни (індивідуальний посуд, рушник), гігієни житла  (провітрювання, щоденне  вологе прибирання), відсторонення з колективів осіб з проявами інфекції, своєчасне лікування хронічних захворювань носоглотки.

При  виникненні симптомів  захворювання – негайне звернення за медичною допомогою для отримання  лікування.

Довідково. Менінгококова інфекція  –  гостре інфекційне захворювання  з групи інфекцій дихальних шляхів з різноманітними клінічними проявами (від локалізованих до генералізованих форм хвороби), що викликається менінгококом. Зазвичай проявляється у вигляді менінгіту, або менінгококцемії.

Джерелом менінгококової інфекції  являється  лише людина. Розрізняють три групи джерел : 1) хворі менінгококовим менінгітом, або менінгококцемією (до 3% інфікованих); 2) особи інфіковані менінгококом  з гострими проявами в області носоглотки з діагнозом  риніт, назофарингіт (до 30% інфікованих); 3) здорові носії менінгокока. Число носіїв в  сотні разів перевищує число хворих. Бактеріоносійство може тривати 2- 6 тижнів.

Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний, при якому збудник виділяється назовні при кашлі, чиханні. Хворіють люди різного віку, найчастіше діти до 10-ти років. Інкубаційний (прихований) період коливається від 2-х до 10-ти днів, у середньому від складає 3-4 дні.

У Волинській області захворювання менінгококовою інфекцією реєструються щорічно. В 2019 році зареєстровано ріст захворюваності  в 2.4 рази, показник захворюваності  на Волині в 2 рази вищий від середнього по державі.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром