У Луцьку з’явиться тактильна карта Старого міста

24 Грудня 2016, 09:45
3791 Джерело: youtube.com

Лучанин переміг у конкурсі малих грантів DREAMactions та отримає гроші на створення тактильної карти міста для людей із вадами зору.

CANactions та WNISEF уже вдруге провів в Україні конкурс, який направлений на підтримку урбаністичних проектів, спрямованих на втілення певних міських перетворень. Минулого року, у рамках першого конкурсу, семеро переможців отримали фінансову підтримку для реалізації своїх проектів.

Цьогоріч кількість переможців збільшилася – гранти на втілення власних ідей здобуло десятеро учасників конкурсу. У цей список потрапив і луцький проект, мета якого – створити тактильну карту історичної частини міста для людей із вадами зору. Автор ідеї  та координатор проекту – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри дизайну Луцького національного технічного університету Дмитро Авраменко.

Переможець розповідає, що тактильна карта стала першим проектом, який він вирішив подати на конкурс.Тому особливо приємно, що роботу оцінили і дали можливість для її втілення. У реалізації проекту автору допомагає  колега – кандидат історичних наук, доцент ЛНТУ Оксана Жук.

Проект передбачає створення карти Старого міста для незрячих, яка допоможе мешканцям та туристам із вадами зору зайти необхідні історичні об’єкти.

«Загалом планується, що це буде схематична карта старого Луцька. На ній об'єкти та елементи архітектурно-ландшафтного середовища території строго Луцька будуть мати рельєфний характер, аби їх можна було відчути тактильно тобто кінчиками пальців. Карта також матиме дублювання звичайних назв об'єктів старого Луцька шрифтом Брайля. Проте, оскільки не всі незрячі знають мову Брайля, то передбачено також аудіосупровід тактильної карти», – розповів автор проекту Дмитро Авраменко.

Де саме розмістять унікальну карту після її створення наразі ще невідомо, проте Дмитро сподівається, що зручне місце для об’єкта се ж таки знайдуть.

«Територія Старого міста є історико-культурним заповідником, тому для розміщення на об'єктів потрібні спеціальні дозволи. Але я сподіваюсь що місце для такої карти все ж нададуть адже проект є дуже актуальним», – розповів Дмитро Авраменко.

Варто зауважити,  що згідно з умовами конкурсу, фінансування проекту відбувається на двосторонніх засадах. Більшу частину коштів на реалізацію ідеї дає грантодавець, проте кілька відсотків від загального кошторису автор проекту повинен вести самостійно, або з допомогою меценатів.

«Співфінансування має становити 20% від загального бюджету проекту. Кошторис проекту становить п’ять тисяч доларів, відтак одну тисячу ми повинні внести самостійно. Тому я звертаюся до меценатів і усіх небайдужих громадян підтримати фінансово нашу ініціативу», – говорить Дмитро.   

Охочі допомогти у створенні тактильної карти можуть звертатися безпосередньо до Дмитра Авраменка, або ж кого колеги Оксани Жук. 

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39