«За кожною дією має бути результат», – Роман Романюк

04 Листопада 2019, 13:14
1988

Один із активних напрямків роботи Волинської обласної служби зайнятості зокрема та Державної служби зайнятості загалом – професійне навчання безробітних.

Про можливості та дії профнавчання за сприяння Волинської обласної служби зайнятості говорили 1 листопада під час пресконференції директора Волинського обласного центру зайнятості Романа Романюка, – інформують у відділі інформаційної роботи Волинського обласного центру зайнятості.

Із січня по жовтень 2019 року на обліку Волинської обласної служби зайнятості перебували 22 455 безробітних. 49 % із них (10 953 осіб)  мають вищу освіту, 31  % (6 870 осіб) – професійно-технічну, ще 20 % (4 632 особи) – повну загальну середню освіту.

«Служба зайнятості готова надати весь спектр своїх послуг для кожного охочого пошукача, аби сприяти його якнайшвидшому працевлаштуванню. Зокрема, за сприяння служби зайнятості можна: здобути робітничу професію, затребувану на ринку праці, не маючи попередніх знань і досвіду;  підвищити кваліфікацію за основною професією – отримати вищий розряд або категорію; підвищити кваліфікацію шляхом стажування безпосередньо на робочому місці у роботодавця; пройти курси цільового призначення – вивчити окрему технологію, методи роботи, матеріали, обладнання в межах професійної підготовки без підвищення розряду», – зазначає директор Волинського ОЦЗ Роман Романюк.

Цього року за професійне навчання безробітних закладам освіти області профінансували 1,9 мільйона гривень із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. За ці кошти професійне навчання пройшли 3 330 осіб. 1 005 із них навчалися в центрах професійно-технічної освіти ДСЗ, 1 230 осіб здобували знання у вищих та професійно-технічних навчальних закладах області, ще 1 095 пошукачів навчалися безпосередньо на підприємствах, організаціях, установах.

Робітничі професії цього року стали популярніші, в порівнянні з минулим. Так, за десять місяців 2019-го нові професії здобули 232 особи за 20 напрямками. В аналогічному періоді минулого року 141 особа виявила бажання навчатися за 12 професіями.

«І по термінах, і по навчальній програмі ми більш адаптовано готуємо спеціалістів, відповідно до потреб роботодавців. Ми готові навчати не лише за постійно затребуваними на ринку праці професіями, але й за рідкісними сьогодні. Зокрема, безробітні можуть навчатися за професіями виноградар, бляхар, бджоляр, бондар, вишивальник, рибовод, коваль ручного кування тощо. Думаю, що вже незабаром ці професії стануть ще більш популярними, а відповідні фахівці – затребуваними», – зазначає Роман Романюк.

Окрім здобуття нових знань, безробітні можуть підвищити свою професійну кваліфікацію.  Так, 27 трактористів-машиністів сільського господарства виробництва категорії А1 здобули категорію А2 на базі Волинського обласного учбового центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК на замовлення сільгосппідприємств Горохівського та Луцького районів.

«Сьогодні кожен роботодавець зацікавлений, щоб працівник, який працює з технікою, мав відповідний документ, знання та навики, аби максимально якісно виконувати поставлені перед ним завдання», – каже директор Волинського обласного центру зайнятості.

На базі Колківського вищого професійно-технічного училища 12машиністів (кочегарів) котельні 3 розряду підвищили кваліфікацію на 4 розряд до опалювального сезону  на замовлення підприємств Маневицького району.

Одна з переваг навчання зі службою зайнятості – можливість отримувати спеціальність дистанційно в будь-який зручний спосіб. Це значна економія часу та грошей клієнтів служби. Цього року Волинська обласна служба зайнятості спільно з Рівненським ЦПТО ДСЗ організувала навчання для 11 безробітних за напрямком  «Підприємець-початківець».

Аби після закінчення навчання безробітні ставали справжніми профі обраного напрямку, служба зайнятості використовує метод дуальної освіти. Цього року навчання у закладах освіти з навчанням на робочих місцях поєднали дев’ятеро безробітних, які здобули професію верстатника широкого профілю у Луцькому вищому професійному училищі спільно з ПрАТ «СКФ Україна».

«Задля підтримки конкурентоспроможності громадян на ринку праці служба зайнятості видає ваучери на навчання. Цей документ отримують особи, які не зареєстровані в центрах зайнятості та філіях як безробітні, віком старше 45 років і які мають не менше 15 років страхового стажу. У 2019 році видали та оплатили сім ваучерів за професією кухар на загальну суму 70 тисяч 490 гривень. Сьогодні громадяни звертаються до центрів зайнятості, аби отримати ваучери за професією електрогазозварник. До кінця поточного року Волинська обласна служба зайнятості планує видати ще чотирнадцять ваучерів», – розповідає Роман Романюк.

Також охочі особи можуть скористатися послугою неформального навчання – набути професійних знань, умінь та навичок, не регламентовано місцем набуття, терміном і формою навчання. Ця послуга доступна особам, які мають великий досвід роботи за професією, але не проходили попереднє навчання в навчальному закладі та не мають документа державного зразка з присвоєнням робітничої кваліфікації; особам, які мають присвоєну кваліфікацію, але з різних причин втратили підтверджуючі документи і хочуть їх відновити; особам, які мають присвоєну кваліфікацію та відповідні документи, але хочуть підвищити розряд. Свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації отримали п’ятнадцятеро осіб.

«Для нас важливо, що люди, які втратили місце роботи, або ж хочуть змінити сферу діяльності звертаються до нас, проходять навчання, отримують можливість реалізувати себе та створюють конкуренцію на ринку праці. Ми спонукаємо до розвитку, працюємо за принципом прогнозування і планування. За кожною дією має бути результат. Найвищий результат для нас – швидке та якісне працевлаштування клієнтів обласної служби зайнятості, це їх самореалізація та рух вперед по обраному професійному шляху», – резюмував Роман Романюк. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром