Луцьк: чому навколишні громади не хочуть приєднуватися до міста

01 Листопада 2019, 16:29
3419

Рекомендації Міністерства економічного розвитку 2015 року щодо приєднання навколо Луцька прилеглих сіл не виправдали себе.

Про це говорили 31 жовтня під час ток-шоу «Протилежний погляд», – пише ІА «Конкурент».

Нагадаємо, що нині Луцьк об’єднується лише з Прилуцькою сільською радою. Натомість щодо інших територій – там уже створені ОТГ.

Вже утворені ОТГ не хочуть приєднуватися, бо вже є самодостатніми громадами, вважає радниця з питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан.

Методика, відповідно до якої Мінрегіон подав пропозиції, була ухвалена ще у 2015 році. Суть полягала в тому, що міста, районні та обласні центри мають об’єднувати навколо себе громади. Навколо них у 20-25 кілометровій зоні було доречне створення ОТГ.

Тоді вона мала сенс і якби відповідно до неї об’єднуватися, могли би бути цікаві результати.

«Але оскільки громади навколо Луцька об’єдналися, то напрацювали певний механізм діяльності і не розуміють чому, отримавши прямі міжбюджетні зв’язки, певну автономність, повинні об’єднуватися з Луцьком. Жителі сільської місцевості вважають, що втратять свої привілеї. Це їх лякає», – зазначила експертка.

Також вона додала, що Княгининівська та Липинська громади вже вийшли за межі 25-кілометрової зони.

Тим паче, тут також є питання доцільності об’єднання для Луцька. Адже якщо створити велику громаду, до сума реверсної дотації, яку віддає Луцьк в держбюджет зросте від 90 до 140 млн грн щороку.

Голова Луцької РДА Тарас Яковлев вважає, що запропонована у 2015 році формула для Луцька не є дієздатною та навряд буде реалізована. Користі для Луцька таке об’єднання не дасть і його треба допрацьовувати.

А співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ», політолог Михайло Наход також додав, що мешканці сіл налаштовані, що місто забере землю.

Інша боязнь, що місцеві еліти в цих населених пунктах втратять вплив. Адже автоматично не буде депутатів сільських рад, які розпоряджаються ресурсом.

Читайте також: Що Луцьку принесе об'єднання з Прилуцьким

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром