У Луцьку французька фотожурналістка допомагає реабілітуватися колишнім бійцям

31 Жовтня 2019, 14:57
3752 Джерело: Еля Коротинська

Французька фотожурналістка Гаель Жірб вперше побувала на Сході України в 2017 році. Тоді жінка поблизу Авдіївки потрапила під обстріли, з того часу понад 10 разів їздила на передову.

Гаель проводить у Луцьку заняття з арт-терапії за допомогою знімків для колишніх бійців АТО та ООС, – йдеться у сюжеті «UA:Волинь».

«Бійців посилали на фронт навіть після того, як вони були морально пораненими. У них були цілі руки й ноги, але внутрішньо вони були зруйнованими», – каже фотожурналістка.

До Луцька Гаель запросила психологиня Олена Звєрєва. Вона теж займається психологічною реабілітацією бійців. 

«Її фотографії відрізняються від загальноприйнятих сухих фактів. Вона вловлює моменти, просто бачить душу, очі. Це дуже важливо: розкриття особистості фотографією. Якщо розказати бійцеві, що в тебе є бите серце, – нічого не сказати. А що з тим робити далі? А от ми малюємо шляхи виходу, відкриваємо «джерело» всередині людини, яка вже не буде такою, як була раніше», – каже Олена Звєрєва.

Луцьким військовим Гаель запропонувала намалювати власні переживання після побаченого під час війни.

«Фото роздрукують у трьох екземплярах. Ми їх просимо використовувати в будь-який спосіб, який вони вважають за потрібне. На першому портреті потрібно намалювати те, що вони пережили до війни, в другому показуємо, які вони є наразі, а третій – майбутнє», – додає Гаель.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром