Засмічувачів природи Волині можна здати анонімно

17 Грудня 2016, 12:02
4258 Джерело: kurs.if.ua

Задля ефективної боротьби зі стихійними звалищами відходів на Волині запрацював електронний сервіс «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ». Кожен користувач Інтернету може будь-коли повідомити владу про незаконне складування сміття – варто лише написати електронний лист на відповідний сайт.

Сервіс, який почав працювати з вересня, розробило Міністерство природних ресурсів на основі створених у регіонах реєстрів місць видалення відходів, – пише тижневик «Сім’я і дім».

«Кожен громадянин може залишити звернення щодо виявлення стихійних забруднених територій, які опрацьовуватимуть у відділі звернень громадян та управлінні справами апарату облдержадміністрації, – розповів начальник обласного управління екології та природних ресурсів Дмитро Новохатський. – Відповідно до закону «Про відходи», органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ».

Відтак за два місяці через електронний сервіс «Інтерактивної мапи сміттєзвалищ» надійшло 449 звернень з усієї України, з них п’ять – із Волині.

«Невелика кількість звернень зумовлена недостатньою поінформованістю населення Волині щодо функціонування електронного сервісу, – каже начальник відділу роботи зі зверненнями громадян управління справами апарату облдержадміністрації Оксана Матвійчук. – Найближчим часом відповідальні особи розроблятимуть інформаційні матеріали та проведуть роз’яснювальну роботу із населенням».

До слова, проблема зі стихійними звалищами в області є контрольованою. В управлінні екології та природних ресурсів створено реєстр організованих та стихійних сміттєзвалищ у краї з географічно-просторовою прив’язкою та ідентифікацією кожного з них. Однак влада не здатна самотужки, без допомоги населення боротися із засмічувачами довкілля.

«Найбільше страждають через несанкціоновані звалища полісяни. Адже несвідомі волиняни вивозять цілі вантажівки сміття у глухі ліси, де відходи гублять флору і диких тварин. Знайти і повідомити про ці невеликі звалища можуть хіба що грибники, які заходять у непрохідні лісові гущавини», – констатує еколог Олег Бодій.

Природолюб переконаний: лише гуртом можна подолати проблему, починаючи з викинутого папірця під ноги поза сміттєвою урною.

Роман ЖИЖАРА

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром