Відділення, палати, технології: Луцький пологовий будинок показали зсередини

21 Жовтня 2019, 13:57
5895

У Луцькому клінічному пологовому будинку впеше відбувся День відкритих дверей. Упродовж трьох годин усі бажаючі могли відвідати відділення, кабінети, пологові зали, палати, поспілкуватися із лікарями.

Про це йдеться у сюжеті Ua:Волинь.

У кабінеті функціональної діагностики відбувається огляд за станом дитинки в утробі матері, перевіряють серцебиття. Відвідувачі Дня відкритих дверей Катерина Іванюк і Леся Касянчук кажуть: довідалися про партнерські пологи, «Школу відповідального батьківства». Додають, провести день відкритих дверей – хороша ініціатива.

«Хотіли побачити як виглядають пологові палати, як виглядають післяпологові палати. Задоволена», – зауважила Леся Касянчук.

«Цікаво, коли сюди потрапимо, знатимемо наступного разу, куди треба йти», – додала Катерина Іванюк.

Майбутні мами і татусі змогли зайти у кожен кабінет і палату. Відвідувачам показали операційну, де відбуваються кесарські розтини. Лікар Лариса Шендибило каже: зазвичай це планові операції, але є й критичні ситуації.

«Коли з приймального відділення поступає пацієнт, це буває, коли є відшарування плаценти, внутрішня кровотеча. У таких випадках кожна секунда на рахунку. Моментально, за 15 хвилин, розгортається операційна, щоб зробити кесарський розтин, щоб та дитинка була жива і здорова», – повідомила завідувачка Центру планування сім’ї Луцького клінічного пологового будинку Лариса Шендибило.

За дев’ять місяців цього року у пологовому народилося майже 3 тисячі дітей. Нині, завдяки сучасним підходам, на свят з’являється більше здорових немовлят.

«До 2003-го року, коли не було цих технологій щодо впровадження, ведення пологів, партнерських пологів, не було технологій і використовували дуже багато медикаментів у пологах, змінилися практик у неонатальних щодо виходжування і надання допомоги діткам. У ті роки захворюваність дітей було до 30 відсотків, нині вона зменшилася більш як у 2 рази», – повідомила заступник директора із неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак.

Завідувач пологового відділення №2 Луцького клінічного пологового будинок Сергій Сябрук розповідає про автономну пологову палату. Тут народжують у випадку, якщо пацієнти мають небезпечні інфекційні захворювання, що легко передаються. Задля безпеки, у палату є окремий вхід із двору.

«Палата автономна на стільки, що тут можна прийняти пологи у пацієнта і звідси виписати. Жінка не ходить ніде і не розповсюджує інфекцію», – розповів лікар.

Екскурсію у кожному відділенні проводять завідувачі, каже головний лікар Луцького клінічного пологового будинку Михайло Токарчук. З його слів, у День відкритих дверей заклад працював у звичному режимі.

«Щоб люди бачили, де їх ставлять на облік, які обстеження проводяться, де роди, у яких пологових залах, як народжують, як виписують, як відбувається діагностика тієї чи іншої патології. Який персонал, приміщення, як харчують», – розповів головний лікар. 

Також у закладі діє «вікно життя», куди жінка може принести дитину, якщо хоче відмовитися від неї.

«Жінка положила дитину, на цьому матрасику є кнопочка, на посту лунає дзвінок і приходить медсестричка, -забирає цю дитинку, щоб дитинка не переохолодилася, щоб зберегти життя», – розповіла Лариса Шендибило.

Дні відкритих дверей планують проводити щомісяця.

 

Читайте також: Деревина, ресторан та плани на рекреацію: як лісівники Волині розвивають галузь

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром