Яких змін чекати владі та громадам на Волині

18 Жовтня 2019, 22:07
Яких змін чекати владі та громадам на Волині 1566
Яких змін чекати владі та громадам на Волині

Впорядкувати систему адміністративного територіального устрою, добре організувати соціальне управління на районному та регіональному рівні, запровадити інститут префекта на території, або інституту державної влади – головні завдання, які потрібно виконати до лютого 2020 року.

Про новий етап реформи місцевого самоврядування розповів координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря 17 жовтня.

Іван Лукеря зазначив, що конституційні зміни повинні прийняти для завершення реформи місцевого самоврядування.

Щодо ключових напрямків конституційних змін. Адмінтерустрій.

«Ми хочемо визначити, що базовим рівнем є громада – це первинна ланка. На субрегіональному рівні, тобто рівні районів можуть змінити назву – це буде повіт, округ чи округа. Зроблять це для того, щоб відійти від радянської назви «район». На третьому рівні – регіон, який складатиметься з областей і Криму», – каже Іван Лукеря.

Координатор Центрального офісу реформ пояснив, що в майбутньому голову громади обиратимуть на прямих виборах. Систему влади на рівні громади складатимуть рада та виконавчі органи. Голова громади буде очолювати виконавчий  орган, але не раду громади. Тобто головувати на засіданнях, умовно кажучи, буде секретар ради, а не голова.

Ключові дві зміни: термін повноважень органів місцевого самоврядування буде не 5, а 4 роки. Цього більш, ніж достатньо для реалізації програм. Друге – це розвести в часі парламентські та місцеві вибори.

Іван Лукеря
Іван Лукеря

На обласному рівні. Обласну раду обиратимуть так, аби представники кожної з громад були у раді. На рівні області можна буде створювати виконавчі органи, тобто розмежують повноваження обласної адміністрації та ради. Потенційно обласна рада матиме менше повноважень. Можлива зміна, що на рівні району органи місцевого самоврядування не матимуть спільних повноважень. На рівні районів райради не створюватимуть. Створюватимуть лише префекти на місцях.

Питання інституту префекта. Він буде в кожному районі, і плюс в обласному центрі. Перфект в області займатиметься як питаннями району, так і питаннями області. Входитиме в систему виконавчої влади. Префекта призначатиме президент за поданням Кабміну в установленому законом порядку.

За словами Івана Лукері, одній територіальній одиниці перфект перебуватиме на посаді не більше трьох років. Він буде підконтрольний президенту і підзвітний Кабінету міністрів України. Префект наглядатиме, чи додержуватимуться в регіоні Конституції та законів, а також координуватиме та організовуватиме роботу центральних органів виконавчої влади, які будуть представлені на території і забезпечуватиме виконання державних програм. Це все щодо змін в Конституції.

Другий напрямок в частині реформи місцевого самоврядування – вибори. Координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні зауважив, що ключове завдання для парламенту – підготуватися до затвердження нових систем адмінтерустрою. Це критично необхідно.

«Коли точно будуть вибори, ще невідомо, але те, що вони мають відбутися на новій територіальній основі, це точно. Потрібно уникнути створення громад, які є відверто неспроможними. Щодо створення округів, повітів, то визначили, що на Волині може бути три-чотири райони. Але важливо те, що громада ніяк не взаємодіятиме з районом з точки зору отримання послуг», – пояснив Іван Лукеря.

Представники волинських громад
Представники волинських громад

Ще один напрямок роботи – впорядкування соціальної інфраструктури. Як повідомив Іван Лукеря, сьогодні у власності органів місцевого самоврядування є більше 110 тисяч об’єктів – це по основних сферах.

«Сьогодні проводимо аудит, де ті об’єкти розташовані. Облдержадміністрації повинні будуть оцінити якість цих об’єктів. Потім по стандартах надання послуг сформують мережу надання послуг населенню. Наприклад, скільки садочків, опорних закладів і їх філій потрібно, ЦНАПів, амбулаторій тощо.  Це робитимуть з облдержадміністраціями, органами місцевого самоврядування, аби визначити, де ці об’єкти потрібно розмістити, щоб було зручно громадам. Потім цю мережу потрібно буде розвивати, аби надавати якісні послуги населенню», – наголосив на завершення Іван Лукеря.

Читайте також: Кінець країни рад, або що треба знати про другий етап децентралізації

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024