У місті мудрують, як лучани можуть впливати на важливі для громади рішення

14 Грудня 2016, 17:10
2500

Активісти і депутати міськради від різних фракцій підготували зміни до Статуту територіальної громади, які допоможуть правильно регулювати і спростити використання інструментів прямої демократії у Луцьку.

Про свої напрацювання члени робочої групи розповіли у середу, 14 грудня.

Першим кроком у розвитку механізму застосування інструментів місцевої демократії стало удосконалення організації та проведення громадських слухань.

Керівник Волинського ресурсного центру розвитку локальної демократії Ірина Гайдучик зауважила, що члени робочої групи уже напрацювали проект рішення «Про вдосконалення порядку проведення громадських слухань та внесення змін до Статуту територіальної громади міста Луцька».

«Громадські слухання – один із найважливіших інструментів прямої демократії, адже це дає можливість громадянам безпосередньо поспілкуватися з різними посадовими особами і взяти участь у прийнятті важливих рішень», – зазначила Ірина Гайдучик.

Керівник Волинського ресурсного центру розвитку локальної демократії Ірина Гайдучик
Керівник Волинського ресурсного центру розвитку локальної демократії Ірина Гайдучик

 

За її словами, у діючій редакції Статуту поняття громадських слухань не відповідає своїй суті. Саме тому члени робочої групи вирішили удосконалити цей процес. Зокрема, у новій редакції Статуту пропонують ініціювати громадські слухання не лише міському голові чи представникам міськради, а й органам самоорганізації населення та членам міської громади.

Збирати підписи громадян з приводу ініціювання слухань хочуть за допомогою підписання листів та електронних петицій. Кількість підписів для проведення громадських слухань пропонують зменшити від 500 до 300.

Про проведення громадських слухань необхідно публічно повідомити, зокрема, на офіційному сайті міськради, через ЗМІ та соцмережі не пізніше, ніж за тиждень до їхнього проведення.

Кожну пропозицію, яка звучатиме на громадських слуханнях, можуть врахувати, відхилити або частково врахувати. Пропозиції, які врахують або частково врахують на слуханнях, повинні будуть розглянути у термін протягом десяти днів з моменту їхнього подання до міськради.

Затвердити таку редакцію Статуту територіальної громади міста Луцька чи ні – вирішуватимуть під час чергового пленарного засідання сесії міськради.

Крім того, за словами активіста «Народного контролю» Михайла Шелепа, наразі немає окремого органу, який відповідає за проведення громадських слухань. Тому члени робочої групи пропонують покласти ці повноваження на відділ зв’язків з громадськістю ЛМР. Це питання планують винести на розгляд постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Депутат міськради Борис Смаль
Депутат міськради Борис Смаль


Екс-мер Луцька Богдан Шиба
Екс-мер Луцька Богдан Шиба



 

Оксана ВЛАСЮК

Коментарі
14 Грудня 2016, 20:01
Та ніяк, нащо людям мізги пудрити.
15 Грудня 2016, 17:18
та буде в нас як завжди: один в ліс один по дрова . І недовольних буде повно. і таких які про це нічого не чули теж. так шо рішення прийметься "таке як треба".
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром