Земля, тендери та будівництва: чим займалися прокурори протягом року

14 Грудня 2016, 17:02
1713 Джерело: dostup.pravda.com.ua

Понад 220 позовних заяв, 32 кримінальні провадження та 692 гектари повернутих земель – так прокуратура області захищала інтереси держави у 2016 році.

Про діяльність прокуратури розповів заступник прокурора Волинської області Ярослав Голинський на прес-брифінгу «Представницька діяльність прокурора щодо поновлення порушених законних інтересів держави» у середу, 14 грудня.

Він зауважив, що пріоритетним напрямком для прокуратури залишається захист інтересів держави у сфері земельних правовідносин. Використання суб’єктами господарювання земельних ділянок на підставі договорів оренди землі, що укладені без нормативної грошової оцінки землі або із заниженим її розміру, призводить до втрат бюджету. Цього року прокурори активізували представницьку діяльність з метою приведення таких договорів оренди землі у відповідність до вимог законодавства. Так, у цій сфері задоволено 63 позовних заяви прокурорів на загальну суму 24,7 млн. грн.

«За позовом заступника керівника Луцької місцевої прокуратури повернуто з незаконного користування земельні ділянки загальною площею 118 га та вартістю 18 млн. грн. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Гіркополонківської сільської ради Луцького району. Ці землі використовувались суб’єктом господарювання на підставі договору оренди землі, укладеному без проведення її нормативної грошової оцінки», – розповів заступник прокурора.

З аналогічних підстав судами області задоволено ще 9 таких позовних заяв прокурорів, за якими з незаконного користування повернуто 13 га землі вартістю 241 тис.грн.

Непоодинокі також випадки використання суб’єктами господарювання земельних ділянок без сплати плати за землю. Мають місце і факти неправомірного отримання громадянами у власність земельних ділянок за одним і тим самим цільовим призначенням.

Активну позицію займають органи прокуратури області щодо реагування на порушення вимог природоохоронного законодавства на землях водного та природно-заповідного фонду. Трапляються випадки, коли поза увагою органів виконавчої влади та місцевого самоврядування при розпорядженні земельними ділянками залишається їх особливий правовий статус. Це стосується земельних ділянок, насамперед природного-заповідного та водного фонду.

Надзвичайно проблемним питанням для регіону є завдання шкоди природі внаслідок незаконних рубок лісів. Для мешканців північних районів Волині незаконно зрубана деревина є одним з видів отримання прибутків. Поряд з цим, органи влади не поспішають вживати заходів до стягнення з порушників шкоди, заподіяної природним ресурсам.

Цього року органами прокуратури області до суду пред’явлено 19 позовних заяв про стягнення шкоди на загальну суму понад 400 тис.грн., з них: задоволено 13 – на суму 256 тис.грн., шкода за двома позовами на суму 26 тис.грн. добровільно відшкодована, інші перебувають в провадженні суду. Поряд з цим, в ході здійснення кримінального провадження виявлено факт незаконного вилучення земель лісового фонду на території Луцького району з наступним їх наданням фізичним особам для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд.

Прокурори засобами представницького характеру реагували на схеми неправомірного набуття права користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства з метою уникнення отримання права оренди землі на земельних торгах.

Ще одне важливе питання, яке вирішувала прокуратура – надання земельних ділянок учасникам АТО. У сільських радах є землі, що належали громадянам, які померли, а спадкоємці  не прийняли їх у спадок. Звернення прокурорів до суду із заявами про визнання вищезазначених земельних ділянок безхазяйним майном та подальше виготовлення сільськими радами землевпорядної документації надає можливість цим радам виділяти такі земельні ділянки у власність та користування громадянам, які їх потребують. Так, у поточному році прокурорами до суду пред’явлено 10 заяв про визнання земельних ділянок загальною площею 22 га вартістю 711 тис. грн. безхазяйним майном, які судами задоволені.

Як засвідчила практика, для Луцька характерними є порушення органами місцевого самоврядування та виконавчої влади вимог містобудівного законодавства при наданні дозвільних документів на будівництво.

У бюджетній сфері до суду пред’явлено 13 позовних заяв на суму 366 тис.грн., з яких вже задоволено 10 на суму 349 тис.грн. З питань державної та комунальної власності пред’явлено сім позовів на суму 3,8 млн.грн., з них задоволено чотири на суму 1,7 млн. грн. У вказаній сфері виконано судових рішень на загальну суму понад 20,8 млн. грн. з урахуванням рішень, постановлених у минулих роках.

Органами прокуратури виявлялись порушення під час проведення державних (публічних) закупівель, що стосувались незаконного застосування переговорної процедури закупівель, відхиленні найбільш економічно вигідних пропозицій учасників торгів, підробці документів у складі тендерних пропозицій. Наразі за фактами зловживань під час проведення державних (публічних) закупівель прокуратурою області зареєстровано шість кримінальних проваджень та триває досудове розслідування (вилучено тендерну документацію, допитано ряд свідків, вирішується питання про призначення ревізій та судових експертиз).

Загалом у 2016 році прокурори заявили понад 220 позовних заяв на загальну суму 51,8 млн. грн., з них вже 205 задоволено судами на суму понад 34,9 млн. грн., добровільно сплачено 700 тис. грн. За позовами прокурорів повернуто 692 га земель. Реально виконано рішень судів за позовами прокурорів на загальну суму 48,8 млн. грн. Розпочато 32 кримінальні провадження.

 

Софія СІЧКУН

Коментарі
14 Грудня 2016, 19:56
це дуже добре видно по їх деклараціях ким і чим вони займалися
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром