«У мирне життя тяжкувато вертатися», – доброволець з Луцька Сергій Ващук

15 Жовтня 2019, 11:10
3984

Лучанин Сергій Ващук 2014-го добровольцем пішов воювати у батальйон, а згодом у полк «Азов». З дитинства, розповів чоловік,  захоплювався Українською повстанською армією, цікавився історією.

Нині Сергій Ващук очолює клуб середньовічного бою «Айна. Бера. Луцьк». Каже: саме цей вид спорту допоміг повернутися до мирного життя, – пише «UA:Волинь».

Учасник війни на Сході України Сергій Ващук із рідними провів електрику в приміщення. Вивезли звідти три машини сміття. Батько хлопця Петро Ващук розповів, що Сергій планує облаштувати зал для тренування лицарів клубу «Айна Бера. Луцьк».

«Він орендує це приміщення, тут треба робити ремонт. Ми допомагаємо. Електрику проведемо, воду проведемо. Чим можемо, тим допомагаємо», – каже Петро Ващук.

Зі слів батька, якщо Сергій щось вирішив – доводить справу до кінця. Так було і 2014-го, коли він спочатку був активістом Євромайдану, а згодом поїхав на Схід  боронити кордони України. Йому було на той час 23 роки.

«З травня 14-го року ми заїхали у полк «Азов», на той момент батальйон «Азов». Брали участь у всіх ключових подіях, у яких був задіяний цей підрозділ, тобто звільнення Маріуполя, Мар’їнки, Широкинська операція, Іловайськ і так далі. Не скажу, що завжди був за кулеметом, були і розвідувальні операції, диверсійні і коректування мінометів. Якщо у тебе є бажання, ти можеш бути умовно універсальним бійцем, але основне, так  – це кулемет», – сказав Сергій Ващук.

Через півтора року Сергій повернувся з гібридної війни до мирного життя. Розповідає чому зробив це.

«Більшість добровольців, які йшли на початках на цей конфлікт, вони йшли звільняти свої землі. На період кінця 15-го року , скажемо так, усеможливий наступ наших військ, він був максимально скутий різними домовленостями: Мінськими, не Мінськими. Лінія максимально стабілізувалася, були певні просування уперед і тих можливостей, що були на початках цього конфлікту не було», – зазначає доброволець полку «Азов».

Нині Сергій Ващук очолює клубу «Айна Бера. Луцьк» і  Федерацію середньовічного бою Волині. Цей вид спорту, каже Сергій, допоміг йому знайти свій шлях.

«У цивільному житті усе на багато складніше: є підводні течії, недомовки, лицемірство. У мирне життя тяжкувато вертатися, але якщо є до кого і для чого, то це не проблема», – додає Сергій.

Сергій Ващук каже: учасники клубу «Айна. Бера. Луцьк» – чемпіони світу із середньовічного бою, завдяки їхньому осередку у Луцьку відбуваються турніри. Хлопець говорить: лицарські бої – невід’ємна частина його життя.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром