У місті дискусія навколо перейменування вулиці у честь Андрія Снітка

13 Грудня 2016, 14:07
2782

Дехто з сімей загиблих на війні волинян проти, аби вулицю Ярощука назвали у честь Андрія Снітка. Вони стверджують, що виділяти одного героя неправильно, адже подвиг кожного, хто помер на війні є рівноцінним.

Про це йшлося на засіданні комісії з впорядкування назв вулиць міста у вівторок, 13 грудня.

Зі зверненням про перейменування вулиці на честь Андрія Снітка (псевдо Хома) до Луцькради звернувся народний депутат України, командир полку «Азов», у якому і служив загиблий Снітко, Андрій Білецький. А не так давно у Єдиній системі місцевих петицій зареєстрували пропозицію перейменувати одну з вулиць на честь загиблого Хоми, проте звернення не набрало необхідні 300 голосів.

Нагадаємо, що цього року загиблому добровольцю Андрію Снітку з позивним Хома президент Петро Порошенко присвоїв звання Героя України. Проте родичі загиблих волинян вважають, що виділяти одного героя несправедливо.

Зокрема представниця ГО «Члени родин загиблих в АТО «Надія» Любов Карабан говорить, що Андрій проживав у Маневицькому районі, де в його честь назвали сільську школу та вулицю. До того ж, жінка вважає, що виділяти одного героя між інших не правильно, адже на сьогодні нараховується 193 загиблих на війні волинян.

«Чи будете готові перейменувати 193 вулиці у честь загиблих? Щоб це було чесно по відношенню до всіх загиблих, до тих, хто був у полоні, до демобілізованих», – зазначила Любов Карабан.

Натомість представник ЦК «Азов» Андрій Дяченко стверджує, що перейменування має і виховну мету.

«Снітко двічі зробив героїчний вчинок – пішов добровольцем, маючи можливість уникнути цього, і далі навчатися. І загинув не просто в бою – він накрив собою гранату і захистив побратимів. 14 жовтня йому надали звання Героя України. Назвати вулицю іменем Снітка, аби він був прикладом для студентів», – аргументував Андрій Дяченко.

За перейменування виступив і член комісії Петро Троневич. Він стверджує, що Луцькрада повинна не тільки назвати вулицю у честь загиблого хлопця, а й піти далі – направити звернення до голови обласної адміністрації, аби така вулиця була і у кожному населеному пункті Волині.

«Ми повинні підходити до питання не по-міщанськи і обивательськи. Ніхто не сумнівається у героїзмі хлопців. Ніхто з загиблих і живих не йшов за пільгами і за тим, щоб іменем називали вулицю. Нам не треба ставати в чергу за визнанням, як ставали колись за ковбасою. Той хлопчина Снітко здійснив подвиг двічі. Пішов воювати і віддав життя за друзів. Це не бойовий подвиг, а християнський. Я згідний з його побратимами. В кожному населеному пункті Волині має бути вулиця Андрія Снітка. Оце державницький підхід, бо нам треба виховувати таких людей, як Снітко», – зазначив Петро Троневич.

Натомість інші члени комісії Павло Данильчук та Микола Федік запропонували відкласти питання на доопрацювання. Вони вважають, що таке рішення приймати поспіхом не варто.

«В мене різні думки – я знав Снітка особисто і мені важко прийняти рішення. Ми розуміємо, що це подвиг. Але я знаю і інших бійців, які теж загинули героїчно», – зазначив депутат.

Відтак розгляд питання про перейменування вулиці Ярощука у вулицю Андрія Снітка члени комісії винесли на доопрацювання з надією, що члени громадських організацій зможуть дійти до спільного рішення, яке задовольнить усі сторони.

 

Софія СІЧКУН

Коментарі
13 Грудня 2016, 22:36
Ось і родичі занепокоїлись. Але ж Герой України з Волині він один. Все справедливо.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром