«Шукатимемо більші локації»: підбили підсумки фестивалю «Фронтера» в Луцьку

09 Жовтня 2019, 14:31
Фото ілюстративне 2344
Фото ілюстративне

У Луцьку «відгримів» ІІ Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера», який зібрав близько п’яти тисяч відвідувачів на трьох сценах – основній, молодіжній та дитячій.

Організатори вже оголосили про старт підготовки на майбутній рік та запросили на третій фестиваль 2-4 жовтня 2020 року, – інформують в Мистецькому об’єднанні «стендаЛь».

Луцьк вдруге на три дні перетворився на місто літератури й музики.

Цьогоріч організатори поставили високу планку, адже запросили зірок сучасної літератури, таких як Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько, Катерина Калитко, Андрій Любка, Макс Кідрук, Олександр Бойченко, Іван Малкович та інші. Так, Сергій Жадан на свої поетичні читання зібрав найбільший концерт-хол міста в РЦ «Промінь». Послухати вірші автора прийшло близько семи сотень відвідувачів.

Успіх мали усі події, адже часом в залах, де понад двісті місць – бракувало вільних стільців.

«Звісно, ми усвідомлювали, що багато людей прийде на подію, однак на наступний рік шукатимемо більші локації», –  розповіла директорка фестивалю Елла Яцута.

До слова, презентації та розмови відбувалися у 19 різних локаціях, таким чином «ареною» фестивалю стало все місто.

Цьогорічною темою «Фронтери» була «Розмова з Іншим».

«За великим рахунком, усі наші фестивалі, зустрічі й презентації – відчайдушна, наполеглива спроба знову й знову озвучувати важливі й очевидні для нас речі. Себто, спроба виговоритись. Потреба мати голос та бажання бути почутим. Природне бажання для людини, яка намагається прийняти цей світ, із його мовчанням і загальною глухотою. Література ж і покликана долати цю глухоту світу, хіба ні? Навіть якщо ні – в неї закладена й така функція», – сказав Сергій Жадан.

Про «Розмову з Іншим» і вміння чути і розуміти цього «іншого» говорили під час презентації книги Олесі Яремчук «Наші інші» та розмови між Андрієм Любкою та Олександром Бойченком про книгу «У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються і не закінчуються Балкани».

Уже традиційно у фестивалі взяли участь письменники з Польщі – знаний поет та критик Мачей Роберт, а також Конрад Янчура, який презентував свій роман «Контрабандисти». З Білорусі в Луцьк приїхали Андрей Хаданович та співачка PALINA.

Музичну частину фестивалю складали гурт Сергія Жадана, Олега Каданова та Євгена Турчинова «Лінія Маннергейма», піаніст Роман Коляда та тріо «Мар’яничі» (Мар’яна Савка, Сергій Гурін, Юрій Романів).

Цьогоріч організатори також велику увагу приділили питанню промоції читання серед підлітків та дітей.

«Новим досвідом для нас стали молодіжна та дитяча сцени. І ми неймовірно вдячні авторам за те, що зуміли знайти цікаві формати, аби завоювати серця маленьких читачів», – зауважила Елла Яцута.

Так, до Луцька приїхали Іван Андрусяк, Катерина Міхайліцина, Ольга Купріян, Анастасія Нікуліна, Наталія Матолінець, Олена Рижко, Оксанія Бурлака й багато інших. Презентації відбувалися в ігровому форматі, організували майстерки зі створення казкових персонажів, акторської майстерності. Приємно, що на фестиваль вдалося організувати приїзд дітей та молоді із Рожищенського та Ковельського районів, Голобської та Любомильської ОТГ. Це вдалося здійснити завдяки підтримці Управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА.

Загалом за три дні фестивалю події відвідали п’ять тисяч лучан та гостей міста.

«Нам дуже приємно, що цього року на «Фронтеру» приїхали люди з різних куточків України. Впевнені, що ця літературна подія може стати цікавою для розвитку подієвого туризму», –  переконана директорка.

Також вона зазначила, що успіх фестивалю зумовлений злагодженою роботою команди. До речі, до оргкомітету увійшло всього дев’ять людей. Також допомогли організувати фестиваль 65 волонтерів.

Загалом у Луцьку виступили 63 письменники з трьох країн. Також організатори вже оголосили дати третьої «Фронтери». Так, фестиваль відбудеться  2-4 жовтня.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром