Купи-продай: «Гола правда» про ринок землі в Україні

08 Жовтня 2019, 21:15
Галина Падалко 2107
Галина Падалко

Волинська телеведуча Галина Падалко розповіла, яка нині ситуація з ринком землі склалася в Україні, що пропонує новий уряд та що робити з цим усім українцям.

Про це йдеться у новому випуску її авторського гострополітичного блогу «Гола правда», опублікованого на сторінці Галини у Facebook. 

«Впродовж двох десятиліть нас пилять полярними тезами з приводу продажу української землі. За даними центру Разумкова лише 31% українців підтримують запуск ринку землі! Насправді ринок землі уже існує. Але він сірий. Так, він справді страшний і великий, бо цей ринок у своїй переважній більшості тіньовий», - розповіла Галина Падалко.

Телеведуча наголошує, що наразі близько 1,2 млн га української землі вже продано в обхід мораторію. 

«Як це?» - спитаєте ви. Зараз поясню. Існує таке поняття як емфітевзис, а простими словами – це продаж права користування земельною ділянкою з максимальним терміном оренди до 50 років. Так є зараз. Але така історія не є повноцінним механізмом. Що я маю на увазі? Орендарі не можуть закласти цю землю як заставу у банк, аби отримати кредитування для розвитку свого бізнесу.

І що тут приховувати: беручи землю у оренду, далеко не всі бізнесмени ставляться до неї, як до своєї власної. Що й не дивно, часто-густо намагаючись на максимальних потужностях “вижати” з неї все, що можна і не можна», - каже Галина.

Маючи лише договори оренди, а не купівлі, підприємці не мають чіткої упевненості у тому, що буде далі з їнім бізнесом. А вкладати кошти  хочеться у своє. Падалко порівнює це з ремонтом у власній і зйомній квартирі. 

«Ясна річ, куди ви витратите більше грошей», - підкреслює телеведуча.

На думку Падалко, уряд у питанні запровадження ринку землі має спиратись в першу чергу на думки тих, хто працює на цій землі. 

«Фінальний проєкт, сподіваюсь, буде середнім арифметичним між вимогами аграріїв та теперішнім проєктом. І взагалі не потрібно забувати, що відкритий ринок землі – це вимога чи радше наполегливе побажання наших західних партнерів та кредиторів. І міжнародні донори хочуть нам давати менше коштів, бо ми маємо золоту землю під ногами, але не запускаємо ринок. Відкритий ринок землі є одним з пунктів у меморандумі по співпраці з МВФ.

Існує ідея, що повинна бути створена єдина державна інституція - такий своєрідний земельний банк, який скуповуватиме усі землі і потім відповідно розпоряджатиметься ними. І це направду не погана ідея. Але рівень довіри до державний установ катастрофічно низький. І є величезні побоювання, що землі там роздаватимуть за старою українською традицією - кумівством або переконливими могоричами», - каже Галина Падалко.

А ще додає, що зараз на популістичний хвилі «як це землю-матінку продавати?» хочуть нагріти руки усі, кому не ліньки. 

Наприкінці телеведуча порадила українцям не хвилюватись, не піддаватись маніпуляціям, старатись вникати у тему та просто любити свою країну. 

«Без пафосу. Без гасел. Без популізму. Все буде добре!» - резюмувала Падалко.

26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024