«Піонери» на Дні вчителя в Княгининку: пропаганда комунізму чи данина історії

08 Жовтня 2019, 11:01
5365 Джерело: Сторінка Алли Жупанюк у Facebook

У Княгининівській громаді розгорілася палка дискусія між учасниками відзначення Дня вчителя в місцевому Центру культури та дозвілля. Її спровокувала присутність в програмі виступу людей, вбраних у форму піонерів — молодіжного руху, який заснували в СРСР, та був одним з складових тогочасного державного механізму.

Однієї з перших публічне обурення висловила депутат сільради Алла Жупанюк

«Голова та працівники культури ОТГ не знають і не виконують Закон України про декомунізацію. Було грубе порушення», — заявила вона.

На думку депутатки, таким чином зі сцени будинку культури популяризували історію, що «калічила Україну».

«...пропагандне місиво мололо усе національне: культуру, історію, традиції. Нас винищували! Тисячами вивозили і розстрілювали.... історія? Це ганебна сторінка, про яку потрібно забути, не згадувати, а тим більше не пропагувати зі сцени», — висловивилися вона.

Натомість голова громади Олена Твердохліб зауважує, що сценка, в якій виступали «піонери», мала жартівлий характер і не робилася з метою пропаганди. Та додає, що це частина історії України — хочемо ми того чи ні.

Її підтримує директорка Центру культури та дозвілля Вікторія Мельничук. Посадовиця пояснила, що в сценці демонстрували епохи еволюції школи від первісного суспільства до сучасної Нової української школи.

«Там були і церковно приходська і піонерська школа. На сцені не було пропаганди, прапорів, гербів, гімнів, серпів в молотів, це було безневинне висміювання піонерії. Прошу не роздувати з цього трагедії, бо її там геть немає. А своє рідне українське, ми щоразу співаємо на тій сцені, і Шевченка, і засуджуємо голодомори, і постійно згадуємо Майдан і наших загиблих бійців», — зауважила вона.

Представниця Інституту національної пам'яті у Волинській області Леся Бондарук розповіла «Район.Луцьк», що назвати цей виступ порушення закону про декомунізацію не можна.

«Символами пропаганди є зірка в поєднанні з серпом і молотом. Сама зірка не є символом. По фото, які викладені в інтернет, видно, що була присутня форма піонерів. Тут є певна непряма пропаганда. Це певна ностальгія за молодіжними організацями, які пропагували комуністичну ідеологію», — додала вона.

За словами Лесі Бондарук, використання символів СРСР у музеї чи в театральних постановках є допустимим.

«Якщо розглядати цей концерт як мистецьку частину, то це не є пропагандою. Тому сказати, що порушили закон про декомунізацію не можна. Але це певна нетактовність, бо це елементи ностальгії», — мовила вона.

Читайте також: У селі під Луцьком реконструюють приміщення для медиків та поліцейського




 

Коментарі
08 Жовтня 2019, 16:49
ось що значить звільнили вятровича. бондарук одразу набула ознак адекватності, вразила щиро. так держать піонери)
08 Жовтня 2019, 18:58
Згадала БАБА- ПІОНЬЄР, а колисьогодні і молодою була.
09 Жовтня 2019, 02:08
Нехай жопанюк себе стре і забуде
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром