Вибори ОТГ: як обирали депутатів та голову новоствореної громади. ФОТОРЕПОРТАЖ

11 Грудня 2016, 20:46
3479

У Луцькому районі у неділю, 11 грудня, відбулися перші вибори в об’єднаній територіальній громаді – Княгининівській. До неї увійшло дев’ять навколишніх сіл: Княгининок, Зміїнець, Брище, Милуші, Милушин, Буків, Моташівка, Сирники та Рокині.

Кореспондент Район.Луцьк побував на п’яти дільничних виборчих комісіях, куди сьогодні йшли селяни, щоб зробити власне волевиявлення.

***

На виборчій дільниці №070521 у селі Зміїнець в обідню пору людно, а поряд із адмінприміщенням скупчення дорогих іномарок. Ця дільниця найбільша у всій громаді. Значна частина мешканців села Зміїнець – це далеко небідні люди: бізнесмени, держслужбовці… Одним словом ті, кому вистачило грошей на будівництво чималого маєтку.

«Активніше голосує наше «старе» село. З елітних районів також їдуть, але менше», – поділилася враженнями від першої половини виборчого дня голова ДВК Тамара Сірчук.

Вдалося зустріти на дільниці й колишнього сільського голову Маяків Ігоря Ярмольського. Він припаркував свою начисто вимиту «Тойоту» та швиденько попрямував всередину.

«Бачили вже Ігоря Петровича», – спитала мене жіночка, очевидно член ДВК, коли я реєструвалася.

Важко було не звернути увагу на нинішнього голову Луцької РДА Ігоря Ярмольського, адже він виділявся з-поміж інших виборців впевненістю, а майже всі члени ДВК з ним віталися. Хоча для села принцип «знати всіх» – то звична справа.

Екс-голова зізнався, що у нього сьогодні гарний настрій, виголосив промову про демократію і важливість цих виборів для її розбудови у княгининівській громаді, проте свою відмову від участі у передвиборчих перегонах вирішив не коментувати.

Зробив своє волевиявлення і луцький міський голова Микола Романюк.

«Інкогніто, спокійно і дуже тихо, щоб ніхто не зрозумів», – так описала його візит на виборчу дільницю Тамара Сірчук.

За її словами, станом на 15:00 на дільниці взяли участь у голосуванні 710 людей. Загальна кількість виборців становить 2046 осіб. Жителі Зміїнця також обирали депутатів у восьми округах.







1




Дільниця №070522, що у Милушах, виявилася не такою великою, як попередня. Тут було спокійніше та менш людно.

Голова ДВК Віктор Базилюк розповів, що станом на 15:30 у них проголосувало 450 мешканців села. Загальна кількість виборців – 863.

«У нас все спокійно. Явка непогана: наразі вже більша частина виборців проголосувала», – зазначив голова.

На цій дільниці обрали депутатів у трьох округах.









Голосувати за нових депутатів та голову об’єднаної громади у Рокинях йшли цілими родинами. На шкільному подвір’ї навіть фотографувалися, після чого зникали за дверима рокинівської школи.

«В нас все спокійно. Вчасно відкрилися, зауважень до роботи немає», – відрапортувала голова ДВК № 070487 Надія Засекін.

Станом на 15:40 на цій дільниці взяло участь 508 осіб із 1154, які мають право голосу. До слова, тут обирали депутатів у п’яти округах.

«В нас сьогодні висока явка. Цього разу люди йдуть на вибори, бо зацікавлені, хто буде головою», – переконана Надія Засекін.










А от у селі Сирники на ДВК № 070523 було малолюдно, та атмосфера панувала очевидно святкова.

«Я не люблю телебачення. Не знімайте мене, будь ласка», – відразу попросила голова дільниці Наталія Горбатюк.

А от інші члени комісії охоче позували та жартували. Особливо, коли на порозі з’явилося два односельчанина, один із яких 11 грудня святкує свій день народження.

«Сюди приходять голосувати і мешканці Сирників і Букова. Станом на 16:00 проголосувало 299 осіб з 536», – розповіла голова ДВК.

На цій дільниці обирали депутатів у двох округах.








1






Як і очікувалось, найбільш людно виявилося у Княгининку. Масовку створювали не стільки виборці, як численні спостерігачі, журналісти, представники кандидатів та партій.

Разом з іншими спостерігала за виборчим процесом і голова Княгининівською сільської ради Олена Твердохліб.

ДВК у Княгининку також доволі велика: 7 округів, загальна кількість виборців – 1771. Та вже станом на 16:00 волевиявлення здійснила майже половина жителів села: 846 осіб.

За словами голови ДВК Валентини Катрич у Княгининку завжди так активно голосують незалежно від того, чи то обирають народного депутата, президента, чи голову місцевої громади.



1





1


Як розповіла, координатор громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата у селі Княгининок зафіксували два випадки, коли громадяни намагалися проголосувати без паспорта. Також один виборець, отримавши бюлетень, відмовлявся йти у кабінку для голосування, а хотів залишити бюлетень собі.  

Ірина НОВОСАД    

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром