Чому в Луцькому замку показують лицарів-тамплієрів, а не власних героїв

09 Грудня 2016, 11:30
2839 Джерело: volynnews.com

Луцький письменник Валерій Гнатюк обурився сюжету на одному з телеканалів, де показали лицарів-тамплієрів у замку Любарта.

З якої причини  тут не роблять реконструкції своїх героїчних пращурів, Валерій запитав у широкого загалу. Свою позицію щодо цього чоловік опублікував на сторінці у Facebook.

«Чому незрозумілі лицарі-авантюристи з далеко неоднозначною репутацією, а не свої героїчні пращури, яких боялась вся Європа?» - ставить риторичне запитання лучанин.

Публікуємо допис без змін та доповнень.

«Люблю дивитись канал «Мега». Цікавий такий канал. І от вчора дивився передачу про лицарів-тамплієрів та був дуже здивований, коли в одному із сюжетів показали наш замок Любарта і місцевих реконструкторів, які у вбранні та обладунках храмовників захоплено про них розповідали і навіть показовий герць провели. Прямо в замку.

 От сиджу й думаю. Що це взагалі таке? Яким боком, раком, підскоком до древнього Лучеська та замку Любарта якісь інородці - лицарі Храму.

А я дуже би хотів побачити історичні реконструкції за участю гриднів князя Романа Мстиславича, дружинників короля Данила, і врешті (що було би найлогічніше) воїнів того славетного князя, який цей замок і побудував та провів життя у війнах і походах, боронячи НАШУ землю. Звідки у молодих та розумних людей така каша в голові?

Чому таке з лихоманковим блиском в очах обожнення чужого та повна патологічна байдужість до свого? Невже зовсім немає відчуття рідного коріння, а є бездумне мавпування? Чому незрозумілі лицарі-авантюристи з далеко неоднозначною репутацією, а не свої героїчні пращури, яких боялась вся Європа?

Мені важко знайти відповідь, як і багатьом з нас, які на різні дійства ходять в замок і дивляться на оце. Але чомусь так здалося, що допоки не згадаємо своє минуле, майбутнє обійде нас стороною. 

Подивіться на цього руського гридня. Вони однаково хвацько рубали, як і закованих в лати європейських лицарів, так і диких кочівників. Чи побачу я колись такого у моєму рідному замку?»

2

До слова, вдома у волинського письменника Валерія Гнатюка, якого більше знають як Гната Голку, зберігається сотня міні-винищувачів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром