Луцьк – другий у рейтингу публічності українських міст

01 Жовтня 2019, 16:30
1537

Луцьк за результатами 2018 року отримав 78,13 бала за індексом публічності – це другий показник в Україні. Відтак, порівняно із 2017 роком, місто піднялося на одну сходинку. 

Презентували індекс публічності органів місцевого самоврядування 1 жовтня, пише ІА «Конкурент».

Шосте дослідження індексу публічності органів місцевого самоврядування на Волині проводило відділення громадянської мережі ОПОРИ спільно з Центром політичного аналізу та виборчого консалтингу. За резульатами, Луцьк поступається лише Івано-Франківську. Разом з тим, відповідно до методики дослідження, місто ще не потрапило до категорії публічних міст, адже для цього потрібно мати понад 80 балів.

Оцінювали прозорість, відкритість та підзвітність органів влади. Оскільки в Луцьку немає міського голови, то оцінювали роботу виконувача його обов’язків Григорія Пустовіта. Також оцінювали діяльність депутатського корпусу та виконавчих органів. Брали до уваги публічність, звітність органів влади.

Опитування ґрунтувалося на 246 питаннях, тож воно є досить репрезентативним, повідомила координаторка проєкту Катерина Шарпата. Якщо міста отримували до 40 балів зі 100, то вони не були публічними узагалі, а ось від 81 бала – це означає, що місто має дуже високі бали і його можна назвати публічним. Відповідно до цієї методики, Луцьк ще не досяг найвищого рівня і має задовільний індекс публічності.

83,33% отримали виконавчі органи влади Луцька, тобто вони підпадають під категорію публічності. Міський голова отримав індекс 76%, і він зріс на 16%. А депутатський корпус став менш публічним: 80% перетворилися на 75,8%.

«Якщо говорити про публічність міського голови, то він посідає 6 сходинку серед інших міст. Показник зріс суттєво. У 2017 році у нас змінювалися виконувачі обов’язків і ми оцінювали всіх, хто обіймав посаду. Минулого року ситуація стабілізувалася», – пояснила Катерина Шарпата.

Суттєво вплинуло на рейтинг публічності наповнення сайту новою інформацією. Аби потрапити у бажану категорію, спеціалісти рекомендують опублікувати декларацію про доходи міського голови або пряме гіперпосилання на цю декларацію.

Також просять опублікувати процедуру здійснення особистого прийому об’єднань та організацій. Нині є лише інформація щодо прийому громадян. Також просять збільшити кількість годин прийому з 6 до 8 робочих годин. На сторінці міського голови доречно розмістити перелік повноважень міського голови. Остання рекомендація – запровадити практику систематичного інформування населення про свою діяльність про свою діяльність через спілкування з медіа.

«Хоча б раз у місяць після сесії можна звітувати про важливі питання», – зазначила координаторка.

Щодо роботи сайту міської ради, то тут рекомендують удосконалити систему пошуку, яка нині працює не зовсім коректно. Також просять публікувати протоколи щодо засідання кадрових комісій, плану стратегічного розвитку (коли його створять) і розділ генерального плану доповнити описовою частиною.

Виконавчим органам влади рекомендують опублікувати на сайті гіперпосилання на декларації виконавчих органів влади, проєкти регуляторних актів, а також просять оприлюднювати результати земельних торгів, умови щодо оренди об’єктів комунальної власності, протоколів засідання містобудівної ради, порядок оскарження рішень міської ради, розмістити відповіді на найчастіше питання до міської ради, практику систематичного звітування органів місцевого самоврядування безпосередньо перед громадою, перелік лікарських засобів, що куплені за міські кошти та їхній розподіл, а також запровадити портал відкритих даних, як це є у деяких містах.

Рекомендації щодо депутатів такі: просять опублікувати повну інформацію щодо біографії, а там, де це вказано, – додати інформацію щодо партійної приналежності, посилання на декларацію, фейсбук-сторінки, актуалізувати інформацію щодо місця та часу громадського прийому, додати інформацію щодо секретаріату у розділі, що пов’язаний із секретаріатом, а також оприлюднити інформацію щодо відвідування депутатами сесій та комісій, стенограми засідань, додати протоли засідань. 

Читайте також: «Дай гривню на лапку»: скільки коштів зібрали під час «Мокрих носиків»

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром