Що загрожує псевдомінерам луцьких лікарень і шкіл

01 Жовтня 2019, 22:12
Фото ілюстративне 1514
Фото ілюстративне

На Волині почастішали випадки анонімних повідомлень із фейковими погрозами терористичного характеру. Зокрема, в липні лише за тиждень надійшли повідомлення про 60 нібито замінувань в Луцьку.

Про це повідомляють в управлінні СБУ у Волинській області.

Численні повідомлення про псевдомінування дестабілізують суспільно-політичну обстановки у місті та області, провокують штучне соціальне напруження, невдоволення діяльністю правоохоронців та державної влади, породжують ситуацію паніки та страху.

Негативними наслідками дій «мінерів» є також відволікання правоохоронців на перевірку хибної інформації, завдання фінансових збитків державним та комерційним установам у зв`язку із призупиненням їхньої діяльності, перебої у роботі транспорту та інших стратегічно важливих об`єктів.

Лише протягом січня-вересня цього року на території Волинської області зафіксували 29 неправдивих анонімних повідомлень, надісланих Інтернет. Більшість цих меседжів носить серійний характер, оскільки здійснюють розсилку листів з електронної адреси.

Кожне таке «мінування» призводить до евакуації людей із потенційно небезпечних місць. Водночас після ретельного обстеження об`єктів та прилеглої території вибухових пристроїв та речовин спеціалісти не виявляють.

Управління СБУ у Волинській області вкотре нагадує, що такі «пустощі» не залишаються безкарними. Осіб, причетні до надсилання анонімних повідомлень, встановлюють та притягують до кримінальної відповідальності. З початку цього року в Україні розкрили 107 випадків надходження завідомо неправдивих повідомлень терористичного характеру, 94 псевдомінери встановили.

За неправдиве повідомлення про мінування Волинської обласної клінічної лікарні у 2018 році житель Луцька отримав 4,5 роки позбавлення волі. Медзаклад чоловік «мінував» під дією алкоголю. Його особу правоохоронці встановили досить швидко.  

Нагадуємо, що неправдиве повідомлення про мінування карається позбавленням волі терміном від двох до шести років. За повторний дзвінок зловмисника можуть засудити на термін від чотирьох до восьми років. «Мінерам» також доведеться компенсувати витрати державних та комерційних установ, що зазнали збитків від їх протиправних дій.

УСБУ у Волинській області закликає людей бути пильними та обачними, з розумінням ставитись до проведення необхідної евакуації, не заважати роботі спеціальних служб, зберігати спокій та не панікувати.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром